JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige i täten med opto till hushållen
Priserna för optokabel till hushållen är nu rekordlåga. I en av Sveriges största upphandlingar, till ett par hundra lägenheter i Gävle, har kostnaden pressats till 5 000 kronor per lägenhet.

Det priset kunde inte Ericsson matcha.



Sverige ligger nu i täten med optisk kabel ända fram till lägenheten, USA ligger faktiskt efter. I Sverige byggs nu flera optiska provnät med tillsammans cirka 2 000 anslutna.

I USA planerar BellSouth bygga provnät med 400 hushåll. BellSouth anger att företaget bygger USA:s mest avancerade nät.

Det som visar att ett verkligt genombrott för fibernät till hushållen nu verkar vara i sikte är stora prissänkningar för den optiska tekniken. Priset har nu pressats ned till cirka

5 000 kronor per lägenhet för optonät, inklusive datanätanslutningen i bostaden, optonät med 100 Mbit/s till varje hushåll. Ericsson snuvades nyligen vid en viktig affär när kommunala Hyresbostäder i Gävle valde Wahlströms Datanät AB.

- Priset 5 000 kronor kan pressas ned ytterligare, mot lägre nivå. Jag tror det finns en marknad på minst 500 000 hushåll i Sverige som ansluts med optofiber, säger vd Ove Wahlström.



Ny marknad för telejättarna


Affären är viktig eftersom tunga systemleverantörer som Alcatel, Ericsson och Lucent nu börjar se en helt ny marknad där optofibern konkurrerar ut de befintliga kopparnäten.

Att uppstickaren Wahlströms Datanät vinner mot Ericsson är självklart uppseendeväckande. Men det är inte så konstigt. Wahlströms har installerat datanät modell Ethernet i över 10 år och fiberoptiska Ethernet 100 Base SX ser nu ut att bli det nya alternativet.

Wahlströms Datanät säljer ett system där produkter från flera systemleverantörer kombineras. 3M svarar för fibern, israeliska Lanoptics levererar en specialgjord Ethernetväxel och Wahlströms Datanät har själva utvecklat designen för den viktiga optoelektroniska omvandlaren som placeras hos varje hushåll.

Hyresbostäder valde Wahlströms som leverantör för 312 lägenheter. Om allt går enligt plan skall Hyresbostäder införa tekniken i ytterligare 800 lägenheter närmaste året. I detta nät skall hushållen prova en rad avancerade IP-baserade tjänster. Hyresbostäder deltar i Sveriges största prov med nya hemnätstjänster, tillsammans med en rad andra tunga intressenter, bland annat Gävle Kommun och Ericsson.

Det som kommer att styra om fibertekniken verkligen får ett brett genombrott är om fibernätet kommer att användas även för videotjänster, enligt Hyresbostäder.

Ethernet 100 Base SX klarar 100 Mbit/s och det räcker rent teoretiskt för telefoni, Internettrafik och digital video med högsta kvalitet. Detta innebär att Ethernet 100 Base SX både klarar behovet av snabb Internet och även kan ersätta de befintliga kabel-tv-kablarna av koppar. Fördelen för fastighetsägarna är att kunna välja en enda ledning för all trafik.

- Hyresbostäder kommer att prova realtidsvideo med video on demand-tjänster nästa år. Vi skall också prova IP multicasting och sända tv till hushållen, säger Christer Svensson, IT-chef i Hyresbostäder.

Svensson menar att om fibernätet klarar videotjänsterna går det att motivera en investering i Ethernet Base SX på 5 000 kronor per bostad. Avskrivningstiden för ett sådant nät kan vara 15 år. Alternativet är kopparbaserat nät för 100 Mbit/s med kategori 5 kabel. Men ett sådant nät kostar cirka 4 000 kronor per hushåll, enligt Hyresbostäders upphandling.

Det tredje alternativet är att installera Ethernet 10 Mbit/s och då sjunker investeringskostnaden till cirka 2 000 kronor per bostad. Nackdelen med detta är att 10 Mbit/s inte räcker till för att klara videotjänsterna.



Ericsson betalar i Hudiksvall


Vid upphandlingen hos Hyresbostäder konkurrerade Wahlströms Datanät och Ericsson. Ericsson vill in på marknaden och har utvecklat ett system som nu provas i Hudiksvall. Hudiksvallsbostäder skall införa Ericssons system i cirka 800 lägenheter. Skillnaden mellan dessa två prov är att Ericsson Cables i Hudiksvall går in med egna pengar vid provet i Hudiksvall medan Hyresbostäder i Gävle gjorde en kommersiell upphandling där Ericsson Sverige deltog med Ericssons nyutvecklade system.

De fiberoptiska nät som nu installeras i Gävle och Hudiksvall kan delas upp i tre delar. I bostadsområdet installeras en fiberkabel som dras ända fram till källaren. I källaren installeras en Ethernetväxel. Från Ethernetväxeln fram till varje bostad installeras kabel med flera fibrer. Dessa fibrer ansluts till en optoelektrisk omvandlare. Denna omvandlare har ett vanligt elektriskt Ethernetjack för Fast Ethernet i bostaden. Till Ethernetjacket kan sedan alla slag av utrustningar anslutas.

Den kostnad Hyresbostäder betalar, 5 000 kronor per bostad, avser installation och utrustning för alla delar i detta nät. Det system som Wahlströms levererat kan rent teoretiskt klara 1 Gigabit/s till varje bostad, anger företaget.

- Nu under våren 1999 blev det klart att det går att sälja fibersystem som klarar 100 Mbit/s till varje bostad för 5 000 kronor, säger Ove Wahlström.

Enligt Wahlström så ligger företaget i framkant med flera viktiga komponenter. Lanoptics Ethernetväxel klarar bland annat VPN (Virtuellt Privat Nät) för varje bostad vilket garanterar säker kommunikation för varje hushåll, anger företaget.

Den systemlösning som vunnit i Gävle införs också i USA, hos BellSouth. Amerikanska Lucent har köpt rätten att sälja Lanoptics system, enligt Wahlströms. Enligt Hyresbostäder så var Ericssons systemlösning betydligt dyrare än 5 000 kronor per bostad. Elektroniktidningen har sökt Ericsson Sverige för en kommentar om bakslaget men Ericsson har tyvärr inte svarat.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)