JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ATM knuffar ut AXE på Telia Danmark
Ericssons nya ATM-system har slagit ut AXE vid en viktig strategisk upphandling i Danmark.


Telia Danmark skall införa Ericssons ATM-baserade multitjänstnät för telefoni, och blir därmed först i världen med det nya systemet.

- Våra beräkningar visar att investering och driftkostnader halveras i ATM-nät med tung telefontrafik, jämfört med den gamla AXE-tekniken, säger Arne Larsson, nätchef för Telia Danmark.

Telia valde Ericsson efter en upphandling med världens tunga telekomleverantörer, men Cisco och övriga leverantörer klarade inte Telias krav på telefonsignaleringen. Det nya multitjänstnätet tas i drift andra kvartalet år 2000 i Danmark och om allt går som förväntat kan Telia därefter ersätta AXE med ATM även i andra länder.

- Det kan ta 4-5 år innan det nya multitjänstnätet slagit igenom helt i Telias telefonnät, säger Larsson.

För Ericsson är Telias beslut av stor strategisk betydelse. Hela branschen vet att de gamla kretskopplade telefonfonväxlarna, typ AXE, kommer att skrotas. Och Ericssons mål är naturligtvis att få leverera ersättaren till AXE som idag finns i 130 länder. Marknaden är värd tiotals miljarder kronor.

BT och Telia i bräschen

Förutom Telia har även brittiska BT köpt Ericssons nya ATM-system för att ersätta AXE. Ericsson hoppas att de båda operatörerna skall bevisa att de verkligen gör stora besparingarna, och därmed övertyga tveksamma telefonbolag om att de skall införa den nya tekniken.

Telia köper ett mer avancerat ATM-nät än det nät för långdistansöverföring som BT köpte tidigare i år. Telia nät blir ett komplett transitnät som klarar samtrafik med andra telefonnät, mobiltelefonnät och kontorsväxlar. Detta multitjänstnät klarar både signaleringen och att konvertera kretskopplad telefontrafik till pakettrafik i ATM-nätet. Det skall även klara alla viktiga datakomtjänster.

Enligt Telia finns det idagsläget inget liknande system i världen. Fördelarna med multitjänstnäten är dock så stora att Telia är övertygade om att Siemens, Alcatel, Nortel, Lucent och Cisco kommer att presentera motsvarande produkter.

Göte Andersson



Nytt system ersätter transitnätet


Systemet Telia köpt innehåller Ericssons ATM-växel AXD301 samt två helt nyutvecklade produkter, Telephony Server och Media Gateway. Systemet ersätter hela transitnätet för telefontrafiken. All kretskopplad switching i AXE flyttas till ATM-väljaren. Styrfunktionen finns i Ericssons nya Telephony Server. Media Gateways svarar för signalering och samtrafik mellan paketkopplade och kretskopplade telefonnät. Media Gateways har också gränssnitt mot datanät av olika slag. GA
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)