JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia vill bli störst på Internet via radio
Nokia försöker ta ledningen på radiolanmarknaden med snabba radiobaserade datanät. De klarar alla dagens datakomtjänster samt dessutom IP-telefoni.


Nokia har valt en helt ny strategi: att bli störst på radiolan som möjliggör en ny publik IP-tjänst. Företaget har redan kunder i USA som nu bygger radiolan som täcker alla stora flygplatser.

Vid årets NetWorld Interopmässa i Las Vegas lanserade företaget sina radiolanprodukter och en mycket aggressiv expansionsstrategi. Nokia vill snabbt etablera en massmarknad, och det gör ingen annan av de tunga leverantörerna.

- Nokia siktar på att bli USAs största leverantör av radiolan, säger Dan MacDonald, marknadsansvarig för det nya systemet på Nokia.

För att få herravälde på marknaden konkurrerar företaget med låga priser. Priset för de nya Nokiaprodukterna ligger ungefär 50 procent lägre jämfört med motsvarande produkter från Nortel och Ericsson. Kostnaden för utrustningen blir cirka 3 500 kronor per användare, enligt de priser Nokia redovisat. Då står radiolankortet till pc:n för cirka 2 500 kronor.



Kommer åt det egna nätet


Det som verkligen är nytt i Nokias upplägg är att användare får tillgång till företagens interna datanät via publika radiolantjänster. När man loggar in pc:n till radiolanet så ansluts den till det egna företagets interna virtuella privatnät (VPN, Virtual Private Network), ett logiskt nät inuti det fysiska nätet. Man kan därmed sitta exempelvis på en flygplats och ha tillgång till samma information som på kontoret. Trafiken är lika snabb som på kontoret, och trafiken är krypterad för att klara säkerheten. Dagens standard klarar 2 Mbit/s. Men eftersom flera användare delar på bandbredden så beror kapaciteten på hur radionätet dimensioneras.

För Internetoperatören blir radiolan en helt ny teknik för att hitta kunder. Användaren uppger sitt kontokortsnummer, och nätoperatören fakturerar sedan användaren för trafiken. Nokia räknar med att användarna är beredda att betala 80 till 160 kronor per minut för nättjänsten.

Företag som vill införa den nya tjänsten för sina anställda måste utrusta pc:n med radiolankort,och det måste finnas ett virtuellt privatnät i det interna IP- nätet.

- Vi genomför nu pilotprov med det nya systemet, säger MacDonald som påpekar att det finns 57 miljoner bärbara persondatorer i USA enligt senaste undersökningen.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)