Japan har redan infört paketdatateknik i mobilnäten. Datahastigheten är emellertid låg, och näten skall inte integreras med de framtida näten för tredje generationens mobiltelefoni.Japan är först med den nya paketdatatekniken i mobilnäten. Operatörer i Europa och USA planerar visserligen att införa paketdatatekniken GPRS i sina befintliga mobilnät för att erbjuda mobila Internettjänster i mycket stor skala. Men NTT Docomo i Japan har redan infört en egen variant av paketdatatekniken i sitt digitala mobiltelefoninät, PDC.
Efter bara tre månaders försäljning har NTT Docomo faktiskt redan 220 000 abonnenter på sin paketdatatjänst i-Mode. Abonnenterna har en särskild i-Mode- telefon, utvecklad av NTT, som klarar epost, banktjänster och telefoni.
- NTT Docomo inför paketdatateknik i sitt mobiltelefoninät för att lära sig tekniken. De lär sig utveckla alla de tjänster som kan erbjudas via paketdatanäten, säger Tomas Hills i Ericssons Radio Systems, till Elektroniktidningen.
Därmed får NTT de kunskaper som krävs för att införa nya datakomtjänster i de kommande näten för tredje generationens mobiltelefoni, 3G-näten. Även 3G-näten baseras ju på paketdatatekniken, fastän kapaciteten är mycket högre än i NTTs nuvarande nät. Med hjälp av de nationella paketdatanäten kan operatören dessutom redan idag utveckla både marknad och tjänster som sedan skall driva 3G-näten.
NTT har infört paketdatatjänsten i en tidslucka i PDC-näten, datahastigheten är 9,6 kbit/s. Japan planerar att höja kapaciteten i PDC-näten så att paketdatanäten klarar cirka 20 kbit/s. Först därefter skall NTT erbjuda paketdatatjänster via sitt 3G-nät, som skall finnas i kommersiell drift i april år 2001.
NTT Docomo är Japans dominerande mobilnätoperatör med 24 miljoner av landets nära 50 miljoner mobilabonnenter. Företaget har ett landstäckande nät som följer PDC-standarden, som är Japans motsvarighet till GSM.
Enligt Ericsson planerar även NTT Docomos huvudkonkurrent Digital Phone Group att införa paketdatatekniken i sina mobilnät.
Europa väljer annan strategiDen stora skillnaden mellan Japan och resten av världen är att Japan avstår från att införa snabb paketdatateknik i sina befintliga digitala mobiltelefonnät. 20 kbit/s är ju en ganska blygsam datahastighet. I USA och Europa planerar operatörerna istället att införa paketdatatekniken i de befintliga mobilnäten med kapacitet på upp till 384 kbit/s om några år.
Den första versionen av GPRS kommer sannolikt att klara 115 kbit/s, men sedan skall kapaciteten höjas, enligt planerna. De uppgraderade näten skall därefter integreras med tredje generationens nät. Detta är det billigaste sättet att införa 3G-näten, anger man.
NTT Docomos strategi innebär i praktiken ett slöseri med resurser. Operatören försöker ta ett stort kliv in in framtiden utan att integrera de nya och gamla mobilnäten. Uppenbarligen anser de att Japan har råd med detta dyrare vägval.
Självklart är det tekniskt möjligt även för de japanska operatörerna att införa snabbare paketdatanät i PDC-näten men hittills har inga sådana besked kommit från Tokyo.
I USA spekulerar dock de amerikanska mobilnätoperatörerna om att PDC- operatörerna kommer att uppgradera sina nät med snabbare paketdatateknik.
UWCC - Universal Wireless Communications Consortium - som organiserar TDMA- operatörerna hoppas på ett genombrott
för paketdatatekniken EDGE Compact, en variant av GPRS som klarar upp till 384 kbit/s, och på att samtrafik skall etableras mellan paketdatanäten i Nordamerika, Europa och Japan.
Göte Andersson