JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk fingersensor vill in i bankomater
Lundaföretaget Precise Biometrics system för säker identifiering av fingeravtryck ska ingå i säkra identifieringsprodukter från svenska ID2. Målet är att ta fram ett system där fingeravtrycket används för att identifiera bankomatanvändaren.


De två svenska företagen ID2 och Precise Biometrics siktar på att bli bland de första i världen med att använda fingeravtryck vid identifiering mot bankomater. Detta är något helt nytt och de två företagen hoppas nå genombrott under år 2000. Denna marknad är värd många miljarder kronor.

- Detta blir säkrare än PIN-koder. Vi vill höja säkerhetsnivån jämfört med idag, säger Sten Lannerström i ID2.

ID2 har ett antal banker som är intresserade av tekniken och tror att några kommer att köpa systemet nästa år. Man vill kombinera sitt eget system för säker Internettrafik (PKI, Public Key Infrastructure) med fingeravtryckssystemet från Precise Biometrics. ID2 är ett av världens ledande företag när det gäller säkra transaktioner och identifiering på Internet. Cisco, Ericsson, Reuters och Schroder Ventures är huvudägare i ID2, som tidigare ingick i AU-System.

Många företag i världen utvecklar nya system för biometrisk identifiering av personer. Problemet ligger i att bygga billiga och säkra system. Från USA kom tidigare i år rapporter om flera års försening för biometriska produkter.

Göteborgsföretaget Fingerprint Cards räknar inte med att vara klara med sin produkt förrän tidigast om ett år.

- Om vi har tur ligger vi ett år före våra konkurrenter, säger Ilona Berglund, marknadsansvarig för Skandinavien i Precise Biometrics.

Tekniken fungerar så att en sensor läser av fingeravtrycket. Denna information behandlas med en algoritm och resultatet blir en kod. Denna kod lagras på ett smart kort och varje gång användaren skall identifiera sig läser sensorn av fingeravtrycket, därefter jämförs den lagrade koden med den nya koden för att kontrollera identiteten.

Precise Biometrics har integrerat sensorn med kortläsaren. I den lokala datorn lagras programvaran som används vid identifieringen.

Systemet kan också användas för identifiering vid inloggning på en arbetsstation, en sådan produkt finns redan framme. ID2 och Precise skall nu vidareutveckla systemet så att det även kan användas i bankomater. I den nya systemlösningen skall även PKI användas, så att bankkunderna identifieras i två steg. Först används fingeravtryckstekniken för att ge användaren tillgång till det smarta kortet. Sedan kan användaren nyttja det smarta kortet för säker kommunikation med banken.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)