JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobilt Internet störst på Telecom-99
Mobilt Internet var det största samtalsämnet på jättemässan Telecom-99 i Genève. Den tydligaste trenden är att amerikanska dataföretag börjar samarbeta med europeiska telebolag för att ligga tidigt ute.


Nu siktar telekomindustrin på det mobila Internet. Det är det absolut viktigaste beskedet från Telecom-99, världens största telemässa.

För fyra år sedan, sist Telecom ägde rum, fanns inte ens begreppet mobilt Internet. Nu pratar alla i branschen om hur mobilabonnenterna ska få en snabb anslutning till Internet via de nya mobila paketdatanäten. Telekomindustrin förväntar sig att flera hundra miljoner mobilabonnenter om några år har tillgång till Internettjänster.

Det är den Europadominerade GSM-världen som går i spetsen för den nya utvecklingen. De tunga amerikanska dataföretagen söker samarbete med europeiska företag för att kunna ligga tidigt ute.

Så är till exempel fallet med amerikanska Oracle som nu lanserar Portal-to-go, ett nytt avancerat system för mobila Internettjänster. Detta system har Oracle utvecklat tillsammans med Telia i Göteborg. Systemet ingår i Telias GSM-baserade tjänst kallad Dof, Department of the Future. Oracle visade Portal-

to-go i samarbete med Telia, Motorola, Sun, Alcatel och Compaq under mässan. Produkten ger mobil access till Internet och databaser.



"USA ikapp år 2010"


Europas försprång beskrivs även i den amerikanska tidningen Wall Street Journal. I en bilaga för Telecom-99 ställer man sig frågan när USA nått lika långt.

- År 2010 kommer USA att komma ikapp Europa när det gäller mobila Internettjänster, svarar Larry Ellison, vd för Oracle Corp, som nu hoppas sälja sitt nyutvecklade system Portal-to-go på världsmarknaden.

Enligt Oracle kommer Europa att få fler Internetanvändare än USA tack vare det mobila Internet.

Europas försprång beror framför allt på att här finns en gemensam standard medan USA-marknaden är fragmentiserad. Det är grunden till att Europa nu kan ta ledningen, skriver Wall Street Journal.

Microsoft, en av Oracles värsta konkurrenter, startar nu tekniska prov med brittiska BT, norska Telenor, Nortel och en rad stora företagskunder med mobila Internettjänster via GSM.

Microsoft och BT skall även utveckla tjänster skräddarsydda för paketdatanätet GPRS och tredje generationens mobilnät. De första tjänsterna skall lanseras nästa år.

- Vi skall erbjuda våra kunder access till sin information vid valfri tid och plats och via valfri terminal, säger Bill Gates i Microsoft vid sitt anförande vid Telecom-99 om mobil datakommunikation

Även finländska GSM-operatören Sonera visade framfötterna med Smart Trust, företagets nya system för säker Internettrafik. En rad bank- och finansföretag har beslutat börja använda Smart Trust, bland annat amerikanska Citigroup, en av världens största banker.

Ericsson visade att en av dess nya Wap-telefoner klarar att skapa den viktiga digitala signaturen i Smart Trust. Soneras system baseras på den kända säkerhetstekniken PKI, Public Key Infrastructure, och Sonera är just nu först i världen med ett mobilt PKI-system.



Siemens jagar Ericsson


Det är också uppenbart att tyska Siemens jagar Ericsson och Nokia med all kraft. Siemens lanserade en hel rad GSM-produkter; nya basstationer för GPRS och UMTS samt IC35, en ny handdator som skall konkurrera med Nokias Communicator och Ericssons MC218.

Den stora frågan är snarast hur långt försprång de nordiska leverantörerna har. Siemens & Co har definitivt inte givit upp. Siemens avslutade sin presskonferens med WWW, We Will Win. Och självklart, alla kan inte vinna, frågan är bara om det blir Siemens som tar hem spelet.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)