JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teknik för integrerade radionät kommer nästa år
Under våren 2001 kommer jätteprojektet PCC att börja redovisa omfattande resultat av sitt arbete. I en lång rad delprojekt ska de tekniska lösningar tas fram som behövs för fjärde generationens mobiltelefoni.
- Nu börjar de första kullarna bland PCCs runt 40 doktorander att avlägga licentiatexamen. De är på väg med doktorsavhandlingar, och under två år framöver så finns oerhört mycket mer resultat. Och allt eftersom så kommer de att presenteras vid internationella konferenser och i internationella standardiseringsorgan, säger östen Mäkitalo, ordförande i PCC.

- Många forskningsresultat ligger i världsklass. De har potential att
bli banbrytande och slå igenom i fjärde generationens mobilnät, säger Bengt-Arne Molin, projektledare för PCC.

PCC har delat upp sitt arbete i fem huvudprojekt, som vart och ett leds av en företrädare för någon högskola:

Helhetsdesign av fjärde generationens trådlösa infrastruktur Projektet studerar olika nätarkitekturer och hur de kan införas inom ramen för 4G.

Projektledare är Jens Zander vid Tekniska högskolan i Stockholm

Alltäckande data- och kommunikationsteknik (Ubiquitous computing and communications). Projektet skall utveckla ett system för hur användaren skall kunna ha access till information och tjänster vid full mobilitet och access via olika radionät.

Projektledare är Carl Gustaf Jansson och Seif Haridi vid KTH i Stockholm.

Trådlös IP. Detta projekt tittar på gränssnitt för paketförmedling via radiokanaler.

Projektledare är Mikael Sternad vid Uppsala Universitet.

Algoritmer och hårdvarusamkonstruktion för mobila kommunikationssystem Projektet arbetar med kretskonstruktion som skall klara kritiska krav för mobila terminaler. Det gäller i första hand låg effektutveckling och arkitektur för kretsarna som skall ge mycket hög effektivitet.

Optimering av kretsteknik för att klara skiftet mellan olika radionät.

Projektledare är John B Andersson och Victor öwall vid Lunds Universitet.

Adaptiva antenner för bredbandiga radioaccessnät Projektet arbetar med att höja prestanda i stora radiolan (WLAN) med hjälp av smarta antenner och annan teknik.

Projektledare är Björn Ottersten, KTH.

PCC har fått anslag på totalt 200 miljoner kronor för en femårsperiod som går ut i slutet av 2001. Därefter räknar man med fortsatt verksamhet och nya anslag.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)