Det är framför allt polisen som behöver en mycket snabb utbyggnad av Tetranätet. Polisen måste lägga ned sina gamla analoga radionät före den sista december 2003 och helt utrymma frekvenserna, enligt en dom av kammarrätten i april 2000.
Polisen hade sökt ytterligare anstånd men fick nej av kammarrätten. Det är också klart att det är regeringens fel att polisen nu hamnat i en mycket pressad situation eftersom regeringen skjutit på beslutet om Tetra. Polisen använder idag tre-fyra olika analoga nät, som alla är relativt ålderstigna och allt dyrare att underhålla.
- Det är viktigt för oss att kunna ersätta dessa med ett digitalt, modernt nät som förutom tal klarar dataöverföring, har större säkerhet med krypteringsmöjligheter och diverse funktioner som inte finns i de gamla näten, säger Torgil Thörnqvist, teknisk direktör vid Rikspolisstyrelsen.
- Ett gemensamt nät gör det dessutom lättare att samarbeta med räddningstjänst och ambulans vid större händelser.
Upphandlingen och utbyggnad av nätet kommer att ta lång tid. Räddningsverket, Kommunförbundet och Landstingsförbundet är intressenter förutom Rikspolisstyrelsen och deras krav på det nya systemet ska samordnas innan upphandlingen kan ske.
- Andra halvåret 2003 kan systemet tas i drift i begränsade områden, tror Torgil Thörnqvist. Sedan tar det åtskilliga år innan det kan användas i hela landet.
I praktiken kolliderar denna tidsplan med Kammarrättens dom och polisen kan bli lagbrytare i mycket stor skala. Finansieringen för Tetranätet är ännu inte klar, men mycket talar för den modell som föreslogs i den statliga utredningen. Där var tanken att varje intressent ska betala sin del av investeringarna genom att köpa tjänster av nätoperatören. Det blir alltså operatören som får finansiera själva investeringen.
Investeringskostnaden beror på vilken täckning man kräver, men den beräknas ligga på mellan fem och åtta miljarder kronor.
- Tetranätet borde ha åtminstone 100 000 användare. Om man släpper in privata radioanvändare kan nätet kanske härbärgera 300 000 användare utan att inskränka polisens integritet, tror Harald Sundberg i Nokia.
Nokia och tre andra leverantörer, Marconi, Simoco och Motorola, konkurrerar om Europamarknaden när det gäller Tetra-systemet. Nokia ligger bra till i Sverige.
- Vi på Nokia är nöjda med att regeringen äntligen fattat beslut och vi tror det är bråttom att starta projektet. Det tar många år att bygga upp nätet, säger Harald Sundberg, Nokia.
Statskontoret arbetar nu med att klarlägga exakt vilka intressenter som vill och kan vara med i satsningen, förutom de offentliga. Ju fler intressenter desto lägre blir kostnaden. Det är redan klart att Telia vill driva Tetranätet men sannolikt kommer Telia att få konkurrens av andra nätoperatörer.
Eva Ekelöf
Göte Andersson