JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA öppnar för massiv 3G-utbyggnad
Den amerikanska regleringsmyndigheten FCC har beslutat om en frekvenstilldelning som kan ge fem till sex nya nationella 3G-nät i USA. Det handlar om utbyggnad för mer än 500 miljarder kronor på sikt.
- Vi välkomnar beslutet. Det är bra och bereder vägen för 3G i USA, säger Riita Mård, presstalesman för Nokia Networks, till Elektroniktidningen.

Beslutet borde definitivt gynna Ericsson och Nokia, världens största WCDMA-leverantörer. När Europa och Asiens för några år sedan delade ut frekvenser till 3G avvaktade USA och nu har de slagit in på samma spår.

En uppenbar fördel är att samma basstationer i bästa fall kan användas i både USA och Europa. FCC:s 3G-beslut gäller frekvensbanden 2110 till 2155 MHz och 1710 till 1755 MHz. De nya WCDMA-näten i Europa använder 2110 till 2170 MHz för nedlänk och 1920 till 1980 för upplänk. Detta innebär att samma band kan användas för nedlänk i WCDMA-nät både i USA och Europa, vilket öppnar för att använda samma hårdvara för delar av basstationerna.

Detta borde ge stora besparingar för nätoperatörer i både USA och Europa eftersom det öppnar för större volymer för nätutrustningen.

USA har med sitt beslut tillmötesgått det förslag som Sverige förordat i de diskussioner som pågått inom Internationella Teleunionen om USA:s frekvenstilldelning. Ericsson, Nokia och en rad andra aktörer i Europa har förordat denna lösning just för att nå volymeffekter för att pressa ned priset för de nya WCDMA-näten.

200 miljoner amerikaner

Den nya frekvenstilldelningen ger GSM-operatörerna i USA ökade möjligheter att expandera inom 3G. De amerikanska mobiloperatörerna AT&T Wireless, Cingular och T-Mobil (fd Voicestream) bygger nu ut nationella 2,5G-nät baserade på GSM/EDGE som enligt planerna kommer att täcka uppskattningsvis 200 miljoner amerikaner under 2003. Kommersiella tjänster ska lanseras första kvartalet 2003, enligt planerna.

När de nya frekvensbanden blir tillgängliga innebär detta att AT&T Wireless, Cingular och T-Mobil kan uppgradera kapaciteten i sina GSM/EDGE-nät med WCDMA. De nya lokala WCDMA-näten kan direkt anslutas och integreras i GSM/EDGE-näten för att höja kapaciteten för 3G-tjänsterna när detta behövs. Det blir intressant särskilt i USA:s storstäder.

Ericsson och Nokia kommer med nätutrustning för denna uppgradering och 3G-telefoner som klarar GSM/EDGE och WCDMA kommer också.

Tidigast 2004


Självklart kan de nya frekvensbanden även nyttjas av USA två stora nationella CDMA-operatörer för att bygga ut nationella 3G-nät baserade på CDMA2000.
De amerikanska nätoperatörernas gemensamma organisation TIA (The Telecommunications Industry Association) välkomnar också beslutet.

Det som nu återstår är att se hur snabbt som de nya frekvensbanden kommer att öppnas för mobilindustrin och villkoren för detta. Licenserna utdelas tidigast i slutet av 2003 och de nya WCDMA-näten kan absolut tidigast komma i drift 2004. Det är också möjligt att processen tar längre tid och att de nya näten kommer i drift i stor skala först år 2006 eller 2007, enligt svenska experter.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)