JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA väljer Edge före WCDMA

"Självmål av Europa att kräva dyra licenser och gå direkt på WCDMA" säger Östen Mäkitalo

Valet av Edge som mobildatateknik ser ut att ge USA flera års försprång för EU som satsat på den avancerade men oprövade WCDMA-standarden.
Edge står för Enhanced data rates for global evolution. WCDMA står för Wideband Code-division multiple access.
Både Edge och WCDMA är internationella 3G-standarder fastställda av ITU (Internationella Teleunionen).
Edge innebär att de befint-liga GSM-näten uppgraderas
så att det klarar att överföra moibildatatjänster. WCDMA är en helt ny teknik. Fördelen med WCDMA är att det klarar upp till 2 Mbit/s medan Edge har en maximal kapacitet på 384 kbit/s.
De amerikanska mobiloperatörerna AT&T Wireless, Cingular och T-Mobil (fd Voicestream) bygger nu ut nationella mobildatanät baserade på GSM/GPRS/Edge som enligt planerna kommer att täcka uppskattningsvis 200 miljoner amerikaner under 2003.
Kommersiella tjänster lanseras första kvartalet 2003, enligt planerna. Då utlovar Nokia volymleveranser av Edge-telefoner i USA.

EU ligger efter. Unionen valde att införa 3G med den nyare och mer avancerade radiotekniken WCDMA och kan i sämsta fall komma upp till sju år senare med samma stora befolkningstäckning.

- Det verkar som om USA nu ligger före EU och Japan när det gäller att kunna erbjuda mobildata i stor skala. Det är en intressant vändning på marknaden, säger Östen Mäkitalo, direktör, ansvarig för strategiska frågor i Telia Mobile.

- Europa kanske gjorde självmål dels genom att gå direkt till WCDMA, som är en helt ny lösning, dels med sin dyrbara licensiering av WCDMA.

Nätoperatörerna har nu stora skulder till följd av att de köpt licenser av respektive stat i EU-länderna för att bygga 3G-nät baserade på WCDMA.

- Ansvariga för detta är regulatörerna och regeringarna i EU. Snart kan vi se om Europas regeringar och regulatorer gjort självmål, säger Mäkitalo.

Minst tre år efter
Mycket initierade branschexperter uppger för Elektroniktidningen att den långsamma utbyggnaden av WCDMA-näten i Europa sannolikt leder till att EU först under perioden 2005-2010 kan nå samma omfattande befolkningstäckning som de amerikanska GSM-operatörerna når redan nästa år.

Om Europas nätoperatörer inte skall komma efter ordentligt så är den självklara strategin att även Europa satsar på att snabbt uppgradera sina GSM-nät med den billiga Edgetekniken. Nokia, Ericsson och Telia tror på en sådan utveckling, enligt den information som Elektroniktidningen fått. Inga operatörer har ännu fattat beslut i saken.

- Jag tror att WCDMA kommer
att användas i tätorter och Edge används för att klara mobildata i glesbygden i Europa, förutspår Mäkitalo.

Nokia räknar med ett brett genombrott för Edge även i Europa och Asien.

- För Europa- och Asienmarknaden kommer Edge-telefoner under första halvåret 2003, säger Mika Kähkölä på Nokia Networks.

- Vi kommer att införa Edge i
våra billigaste telefoner så att det verkligen blir tillgängligt oavsett om GSM-operatörerna inför Edge
i sina GSM-nät eller inte, säger Kähkölä.

Ericsson, Nokia och Siemens är huvudleverantörer av de nya GSM/ GPRS/Edge-näten som nu installeras i USA. Basstationerna som installeras klarar GPRS-kapacitet på 40 kbit/s till abonnenten. Genom en enkel uppgradering med programvara så kan dessa basstationer byta modulationsteknik till Edge och klarar då 120 kbit/s eller mer. Toppkapaciteten för Edge är 384 kbit/s, samma kapacitet som de svenska 3G-näten skall klara.

Ingen av de tre svenska GSM-operatörerna planerar idag att uppgradera sina nät med Edge. Telia Mobile anger att dagens svenska tillståndsregler i praktiken tvingar operatörerna att bara nyttja den dyrare WCDMA-tekniken för mobildata.

Läs även: Talande tystnad från Sveriges regering
Text: Henrik Lundström


Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)