JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33

Inbyggda system ALLA TAGGAR

Fingerprint i samarbete med Infineon

Biometribolaget Fingerprint Cards ska tillsammans med det tyska halvledarbolaget Infineon ta fram biometriska betalkort.

Risc V-kärna för Linux

Codasip släpper vad företaget självt beskriver som den mest avancerade Risc V-cpu:n för Linux. Säkerhet och realtids-AI på Linux är intressanta tillämpningar som Codasip framhåller.

R1000 i Com Expressmodul

Congatecs Com Express-modulfamilj TR4 finns nu med AMD:s processor Ryzen Embedded R1000. En strömsnål processor med högre prestanda till lägre pris, för tillämpningar med kraftfull grafik, sammanfattar företaget. 

Läromedel: Pi och en lunchlåda komponenter

Farnell släpper en elektroniklåda kring den senaste Raspberry Pi-datorn. Den kan användas för elektronikundervisning i  grundskolan.

En modern budget-FPGA

För ett halvår sedan lanserade Lattice en helt ny FPGA-plattform baserad på något så ovanligt som en FD-SOI-process. Först ut var en FPGA för nätverkskameror. Nu kommer en andra familjemedlem avsedd för en betydligt bredare publik.

Armada av Arm snabbast i världen

För första gången någonsin är världens snabbaste dator byggd av Armprocessorer. Den japanska superdatorn Fugaku segrade i fyra kategorier i den senaste halvårsvisa sammanställningen.

22 miljoner till Västeråstracern

Mjukvarubolaget Percepio får en investering på 22 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att nå nya kunder och för produktutveckling inom IoT och inbyggda system.

Officiellt: Apple överger Intel

Apple överger sin gamla processorleverantör Intel och börjar använda  egentillverkade processorer i sina persondatorer. Det meddelade företaget igår kväll under inledningen av sin utvecklarkonferens WWDC.

Stororder på svenska beröringsfria hissknappar

Tusentals hissar i i Kina ska innan årets slut utrustas med en beröringsfri holografisk knappsats från svenska Neonode. 

Säkert minne blir ännu säkrare

Infineon har just släppt ett NOR-flash som påstås vara världens säkraste i sitt slag. Det siktar på fordon, industri och kommunikation och är företagets första resultat sprunget ur köpet av Cypress Semiconductor.

Digi-Key: Pekskärm med känsla i fingertoppen

Pekskärmar har blivit allt vanligare eftersom de har klara fördelar jämfört med mekaniska gränssnitt. För konsumenter är gränssnittet snyggt och intuitivt, och inom industrin undviker en inkapslad skärm problem med smuts och fukt. Fast det finns nackdelar för båda användargrupperna.

Rutronik: Smarta displayer spar utvecklingstid

Kravbilden på displayer har förändrats dramatiskt. Även industriella användare förväntar sig intuitiva och estetiska användargränssnitt med interaktion och touchfunktion. Därmed är blir det alltmer relevant för konstruktörer att överväga displaymoduler i sina lösningar.

Smittfritt gränssnitt – svensk optisk pek i luften 

Kontaktfri pekteknik var god hygien redan innan corona. Nu svämmar inkorgen över hos svenska Neonode.

Svenska Neonode stämmer Apple och Samsung

Apple och Samsungs mobiltelefongränssnitt gör intrång på patent från svenska Neonode. Det hävdas i en stämning som lämnades in i Texas igår.

Snart dags: Apple växlar till Arm

Den 22 juni kommer Apple att annonsera att alla dess persondatorer kommer att migrera från x86-processorer till Arm-processorer. Uppgiften kommer från nyhetsbyrån Bloomberg som hänvisar till anonyma personer med insyn.

IAR stöder taiwanesiskt risc-tillägg

Så kallade ”packade SIMD-instruktioner” är ett tillägg som ännu inte är standardiserat på processorarkitekturen Risc V. Men taiwanesiska Andes har släppt ett förslag, som det självt redan börjat använda. Nu stöds det av svenska IAR:s kompilatorer.

IAR stöder kinesisk Risc V-styrkrets

Nu kan du beställa ett utvecklingskort på den kinesiska Risc V-styrkretsen GD32V, och programmera det med svenska verktyg. De två företagen Gigadevice och IAR har inlett ett samarbete.

Pi dubblar RAM och blir 64-bitare

Raspberry Pi får ett operativsystem på 64 bitar efter att hittills stannat vid 32. Samtidigt dubbleras maximala RAM-minnet till 8 Gbyte.

Arm släpper Cortex X1 – en trimmad toppmodell

Vid sidan av en uppdatering av Cortex A77 till Cortex A78 släpper brittisk-japanska Arm idag en helt ny familj app-cpu:er kallad Cortex X. Mobiltelefoner är fortfarande tillämpningen, men hämningarna mot att slösa på transistorer och effekt är markant mindre än för Cortex A-familjen.

Cybersäker styrkretsfamilj får tillökning

NXP:s styrketsfamilj LPC5500 får en kull nya medlemmar baserade på Cortex-M33.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)