JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Är Windows 10 lika billig som gratis?

Einar Lindahl

Är Windows 10 lika billig som gratis?

Windows 10 släpptes 2015, Windows 7, 2009. De sex åren mellan Win 7 och Win 10 motiverar i sig en uppgradering av operativsystemet, som tillgodoser nya behov, bl a stöd för pekskärmsfunktionalitet.

Efter att ha uppgraderat från Win 7 till Win 10 måste jag tyvärr konstatera, att Windows 10 på flera områden är en besvikelse. Edge, den nya browsern slutar alltför ofta att reagera (fryser) och kräver omstart. Efter att ett antal gånger plötsligt ha fått analoga ljudportar avstängda (kräver omstart av maskinen), måste man fråga sig hur stabilt Windows 10 med Edge och andra applikationer egentligen är. Sådant hände aldrig i Windows 7. Dessutom har man tafsat på annan funktionalitet till det sämre. Än värre är att få nätverket avstängt, antingen spontant eller i samband med en automatisk uppdatering av Windows. 

Den hjälp som operativsystemet erbjuder är helt baserad på tillgång till ett fungerande nätverk. Utan nätverk, ingen hjälp alls att få. Diagnostikfunktionerna, som kan hitta fel och åtgärda dem, säger att felen är åtgärdade, men det fungerar ändå inte. Möjligheterna att reparera en skadad instans begränsas till att återgå till en tidigare sparad version eller till ominstallation.

Det verkar vara något av en amerikansk affärsstrategi att snabbt komma ut på marknaden med nya produkter, innan produkterna är färdigutvecklade, färdigtestade och har nått en acceptabel stabilitet. Microsoft har den här gången alldeles uppenbart även krattat manegen för att enkelt kunna ta betalt för tilläggstjänster, spel och multimedia. I förlängningen kan man befara abonnemangskostnader för själva operativsystemet.

Det tog mig tio timmar att genomföra uppgraderingen från Win 7 till Win 10 och åtta av dessa gick åt att identifiera och ta bort en ynka komponent av en programapplikation, som inte avinstallerats korrekt. Kunskaperna hos programutvecklare om hur Windows sköter borttag av objekt vid avinstallation och hur Registry fungerar verkar vara skrala, något som kan ge oväntat kryptiska problem.

För egen del har jag börjat överväga Linux som huvudalternativ – väntar bara på den rätta knuffen från Microsoft…

Einar Lindahl
Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)