JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tejp och ståltråd fixar inte allt
“Houston, we've had a problem”. Den klassiska repliken från den 13 april 1970 sänder lätt kalla kårar längs med ryggraden. Besättningen i Apollo 13 skulle ”bara” upprepa Apollo 11:s framgångsrika resa till månen. Istället går det snett redan 58 minuter efter start.
ImageI bioversionen från 1995 får vi följa Tom Hanks som kapten Jim Lovell när han tillsammans med sina två besättningsmedlemmar kämpar för att ta sig tillbaka till jorden. De har hjälp av hela Nasas team i markkontrollen som förtvivlat försöker tänka ut en lösning.

På liknande sätt kämpar de stora svenska elektronikmässorna för sin överlevnad. IM-föreningen har tillsatt en arbetsgrupp som ska tänka ut ett nytt koncept för att vända de dalande besökarsiffrorna. Exakt vad det ska bli är i skrivande stund oklart. Det enda vi egentligen vet är att det inte ska vara en mässa som idag.

Samtidigt finns en undervegetation i mässbranschen som är värd att ta på allvar. För någon månad genomfördes till exempel ”E3 Konferens och mässa” för första gången i Göteborg. Evenemanget är som namnet antyder en kombinerad konferens och mässa för EMC, ESD och elsäkerhet. 40 företag och 250 personer tog sig till en stad som IM-föreningen ratat eftersom den har för litet upptagningsområde. Både besökare, utställare och arrangörer var jättenöjda och planerar för en uppföljning om två år.

Mindre format, dedicerad målgrupp och låga kostnader för utställarna ser ut att vara ett framgångskoncept. IM-föringens avdelning för inbyggda system har startat en egen endags embeddedmässa, bland annat för att företagen tycker att de stora mässorna är just för stora och för dyra.

Även användarna av programmerbar logik har fått sin egen endagsmässa parat med en konferens i FPGA World som arrangeras för fjärde gången i september. Till det kan läggas leverantörernas egna arrangemang som klassiska Mentor Expo som i höstas lockade 400 personer till Kista, eller NI Days som växer för varje år och senast lockade runt 200 personer i både Göteborg och Stockholm.

Besättningen i Apollo 13 lyckades fixa problemen med syret och kraftförsörjningen, bland annat med hjälp av ståltråd och tejp, och landade lyckligt på jorden. På samma sätt kommer IM-föreningen att få ihop ett koncept som inte är en mässa men som ändå kommer att gå av stapeln 2010.

Nasa tvingades dock med tiden att byta ut sina prestigeprojekt mot enklare och obemannade sonder för att kunna fortsätta utforska solsystemet. Månne kommer enklare mässor, eller rentav ”obemannade” utställningar och evenemang i cyberrymden att ta över allt mer av den svenska mässbranschen.

Den 5 juni anordnar IM en öppen diskussion om framtida mässverksamhet. Det är en god möjlighet för alla i branschen att vädra sina åsikter om ämnet som tycks engagera väldigt många. Ta vara på det tillfället.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)