JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Anna Wennberg: Ta Huawei på allvar

Kinesiska Huawei har länge ansetts vara en lågprisutmanare inom telekomvärlden, med teknik knappt värd att räkna och en nationalitet som hotar hela västvärldens starka ställning. Istället är det namn som Ericsson, Nokia, Siemens, Alcatel, Lucent med flera som av tradition utpekats som seriösa konkurrenter, väl värda att dela på den växande telekomkakan.
Men under det senaste året har Huawei vunnit strategiskt viktiga affärer i Europa. Affärer som visar att företaget numera inte bara är ett lågprisalternativ, utan har jämbördig och i vissa fall även bättre teknik än andra.

Ytterligare en förklaring till Huaweis framfart i Europa är sammanslagningen av Nokia och Siemens respektive Alcatel och Lucent som spelat företaget väl i händerna. Operatörer som Vodafone vill kunna fördela sina marknadsandelar mellan åtminstone tre leverantörer. Backar man några år kan man konstatera att Siemens och Nokia var de enda verkliga hoten mot Ericssons dominans på UMTS-sidan. När de två företagen slogs ihop försvann en tredjedel av de trovärdiga leverantörerna. Vips skapades ett utrymme för ytterligare en aktör.

Under fjolåret gick det att skönja samma tendens i Kina. China Mobile, Kinas och världens största mobiloperatör, öppnade upp för Huawei medan Ericsson tappade sin starka ställning hos den kinesiska operatören. Ericssons marknadsandelar rasade från 42 procent år 2006 till
27 procent år 2007, medan Huaweis andelar växte från 5 till 23 procent.
Direkt talades det om att Kina nu vänder Ericsson ryggen och att den vikigaste förklaringen till skeendet är den ökade nationalismen i Kina.

Men varför inte vända på steken och betrakta China Mobile som vilken seriös mobiloperatör som helst, som vill fördela sina gracer? Och samtidigt sudda bort ”gula faran”-stämpeln från Huawei och betrakta företaget som en seriös konkurrent med höga ambitioner i Kina och övriga världen?
Faktum är att Huawei är ett privatägt företag vars största skräck är andra företag inom Kina, underleverantörer och konkurrenter som ZTE. Det är ett skäl till att Huawei söker sig utanför landets gränser för att bygga upp sin kompetens.

Kista är en ort i världen som det kinesiska företaget satsar mycket på numera. Här finns världens bästa telekomföretag, enligt Huawei, och således en infrastruktur som lockar. Planen är att expandera rejält i Sverige under de närmaste åren, vilket är oerhört positivt för svenska ingenjörer, konsultföretag och inte minst underleverantörer i landet. Även KTH tar del av den positiva trenden genom att Ericsson och Huawei med flera samfinansierar forskning inom trådlösa system och tjänster på högskolan.

Tiden är mogen att betrakta Huawei som ett seriöst telekomföretag med ambitioner att bli bäst. Och med rätt inställning finns det mycket att vinna på detta – inte minst för oss i Sverige.

Läs även: När Urban talar lyssnar Huawei

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)