JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 3 juni 2020 VECKA 23

Jan TångringJAN TÅNGRING:

Vi sätter oss i världens största robot

När personbilen kom, omdanade den samhället i grunden. Den amerikanska kryptologen Bruce Schneier tror Internet of Things medför en minst lika stor omdaning. Vi måste förbereda oss om vi inte vill bli obehagligt överraskade.

IoT kommer att bli en gigantisk robot med armar och ögon överallt, och med en hjärna distribuerad över hela Internet.

Idag finns uppkopplade termostater, lampor, kylskåp och bilar. Snart är alla maskiner vi interagerar med uppkopplade. Ofta självstyrande.

Termostater sätter temperaturer. Våra bilar kommer att bli självkörande och rapportera sin position till andra självkörande bilar, som styr bort från trafikstockningar.

Människor kommer att behöva ingripa allt mer sällan. Maskinerna kommer själva att se, tänka och agera å våra vägnar. Tillsammans utgör dessa system en gigantisk robot som Bruce Schneier kallar The World Sized Web (WSW).

Tekniken i sig växer sakta fram kring oss. Men den kommer att ändra väsen med den ökande autonomin.

I slagfältet ser vi redan drönare söka av terrängen och skjuta när ett förprogrammerat mål dyker upp. Idag måste skottet godkännas av en människa och autonoma robotar på slagfältet kan komma att dröja, men autonomi i fredliga sammanhang kommer att vara betydligt lättare att sälja in, tror Bruce Schneier.

Systemen kommer att förändra samhället på sätt som inte kan förutses – interaktionerna mellan olika aktörer, tillverkare och användare är för komplexa, särskilt när de autonoma systemen börjar att använda varandra på egen hand.

Dimman i kristallkulan är orsaken till att Bruce Schneier manar till handling. Tekniska förändringar är enkla att spå i jämförelse med de sociala förändringar de leder till, menar Bruce Schneier.

Det var lätt att förstå att bättre motorer skulle ge ­snabbare bilar, men inte lika lätt att spå omvandlingen till amerikanska förortssamhällen.

Delar av WSW kommer att vara kontrollerade av myndigheter och stora företag. Men i det stora hela kommer beteendet vara oförutsägbart när miljoner små autonoma processer börjar interagera.

Bruce Schneier tycker inte vi ska lita på marknadskrafternas styrning. De planerar för kortsiktigt. Han anser att IoT kräver ett nytt departement i regeringen, för teknikpolicys. Departementet ska samla expertis och förmodligen också ha makt att reglera marknaden.

För eller senare kommer denna myndighet ändå att tvingas fram, tror Bruce Schneier. WSW byggs nu. Ju förr dess utveckling kan börja styras desto färre obehagliga överraskningar väntar oss i framtiden.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)