JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tipsa oss om kul teknikföretag

ANNA WENNBERG:

Tipsa oss om kul teknikföretag

Jobbet är en viktig ingrediens i vuxenlivet. Och i den pågående debatten kring jobbskapande tycks både LO och Svenskt Näringsliv vara överens: huvudfrågan är enligt de två att skapa bästa möjliga förutsättningar för jobbtillväxt. Dessvärre har jobbdebatter en tendens att hamna i en negativ spiral. De tar avstamp i vilka jobb vi inte vill servera landets invånare – och likställer ofta produkter, produktutveckling och produktion med något trist eller smutsigt.

Så behöver det inte alls vara. Vi på Elektroniktidningen är ett levande exempel på hur det går att gräva fram en mängd spännande företag – som knappt ingen vet existerar – men som gör väldigt häftiga prylar och sysselsätter allt från många till få.

Ta bara Cevt i Göteborg som vi skrev om strax före årsskiftet (länk). På två år har företaget seglat upp från ingenting till att idag sysselsätta 1 600 personer. Det svenska företaget utvecklar plattformar till Volvo, medan det konstruerar hela bilar till kinesiska Geely.

Utgåvan som för några veckor sedan landade hos våra prenumeranter är inget undantag. I den kan du läsa om Göteborgsbaserade Switchtech (länk), som arbetar med mjukvarubaserad drivning och styrning av lysdioder. Företaget uppstod när kraftföretaget Vadsbo Transformator för några år sedan insåg potentialen hos LED-belysning.

Småländska Fagerhult är ytterligare ett paradexempel. Företaget har arbetat med belysning sedan 1945, men insåg tidigt att LED är framtiden (länk). Idag lever det på sin kompetens inom avancerad LED-teknik i kombination med intelligent styrning och energieffektivitet. Med över 2 400 anställda världen över samt fabriker på många orter, däribland svenska Habo, går det bra.

En annan doldis är VSM Group i Huskvarna (länk) – ett svenskt utvecklingsbolag som fullt ut håller i taktpinnen när dagens elektronikspäckade symaskiner som säljs under de klassiska varumärkena Husqvarna Viking, Pfaff och Singer utvecklas.

I den senaste tidningen och på vår sajt kan du läsa om både Fagerhult och VSM Group. Liksom Conflux (länk), som tillverkar värmare för en uppsjö tillämpningar i den egna fabriken i Järfälla, och Brommaföretaget Fibersystem (länk) som tillverkar datorprodukter.

Klart är att det finns många kul teknikföretag här i landet som knappt någon har koll på och inte nämns i jobbdebatten – inte ens vi på Elektroniktidningen känner dem. Så tipsa oss om du arbetar på eller känner till ett litet eller stort företag som utvecklar något nytt med elektroniktouch som vi bör uppmärksamma.

Ring oss – se telefonnummer längre ner här (länk) – eller maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Det uppskattas!

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus