JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Henricsson: Vad har du för IoT-strategi?

Per Henricsson:

Vad har du för IoT-strategi?

IoT har varit ett av de hetaste diskussionsämnena under de senaste åren. Fast hittills har det handlat mer om visioner än verkstad. Ericssons prognos om 50 miljarder uppkopplade apparater år 2020 har nyligen reviderats till 28 miljarder. Den lite nyktrare siffran visar att det är dags att vakna – det är nu det händer.

Ett exempel är att Umeå i dagarna fått Sveriges första stadstäckande IoT-nät byggt med Lorawan, ett smalbandigt och energisnålt radioprotokoll (länk).

Ett annat exempel är att Release 13 av LTE-standar­den snart klubbas. Den öppnar för enklare och billigare IoT-noder med en batteritid på tio år. Eftersom det räcker med att uppgradera programvaran i basstationerna för att köra igång trafik på de nya IoT-standarderna LTE-M och NB-IoT kommer större delen av jordens befolkning snabbt att täckas av IoT-kapabla LTE-nät. Återstår att se om kretstillverkarna hinner med.

Den som hellre kör IoT via wifi får det allt enklare med de färdiga lösningar som rullas ut och som bara behöver veta namnet på wifi-routern och dess lösen­ord för att börja leverera data till molnet. Norska Devicedrive (länk) har nyligen gett sig in på området och här i Sverige finns H&D Wireless som hållit på några år och hunnit leverera en miljon kretsar (länk).

Det framgångsrika svenska Kickstarterprojektet Point är ett spännande exempel på en IoT-tillämpning för konsumentmarknaden som precis landat hos de första kunderna (länk). För den som sysslar med fastighetsautomation är Raybased ett annat exempel på att IoT verkligen händer nu (länk).

Många av IoT-företagen samarbetar på olika sätt för at lyfta frågan, ett exempel är SMSE, Swedish M2M Service Enablers. Intresseorganisationen startades av Magnus Melander och vill positionera Sverige som ett bra IoT-land (länk).

Valmöjligheterna för den som vill hoppa på IoT-tåget är faktiskt så många att Vinnova sponsrar ett projekt för att kartlägga området. Och de vill att du hjälper till.

Förutom att tekniken fram tills nu varit svårbemästrad är affärsmodellen inte klockren. Att stoppa in IoT i en produkt ger en bättre förståelse för hur den används och kanske en närmare relation med kunderna, men det är inte självklart hur man räknar hem merkostnaden.

Vi ägnar hela detta nummer åt IoT för industrin (länk) så läs och fundera på hur just ditt företag ska dra nytta av IoT, för det är nu det händer!

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)