JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Henricssson: Gratis folkbildning för miljarder

Per Henricsson:
Gratis folkbildning för miljarder
Säg det onda som inte har något gott med sig. För ett halvår sedan visste få svenskar vad en halvledarkomponent är eller hur den tillverkades. Idag har de flesta en grundläggande förståelse för hur de fungerar och var de används plus att många numera vet att det är TSMC, Samsung och Intel som har de vassaste processerna.

Tv, radio, tidningar och nätforum har gjort ett gediget arbete som folkbildare alldeles gratis.

Hur mycket Intel lade ner på sin reklamkampanj ”Intel Inside” finns det inga säkra siffror på, men det lär handla om åtskilliga miljarder dollar. Företaget gick från att vara ett anonymt teknikbolag till något åtråvärt som fanns inuti de datorer vi köpte. Men det tog många år och få förstod nog vad en processor gjorde eller hur den tillverkades bortsett från att personalen i fabrikerna hade vita rymddräkter.

Denna gång finns det ingen ”Masterplan” och ingen budget men enbart fordonsindustrin spås tappa 500 miljarder kronor i försäljning i år på grund av ­bristen på halvledare. Addera till det värdet på det enorma medieutrymmet och summan blir i det ­närmaste astronomisk.

Ska man tro de distributörer och kontraktstillverkare vi pratat med till juninumret kommer efterfrågan att vara högre än utbudet under lång tid framöver, kanske flera år.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Chansen är därför stor att det kommer nya artiklar och tv-inslag som ser till att vi inte glömmer bort vad en halvledare är och hur den tillverkas.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)