JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Henricsson: Vad tillför distributörerna?

Per Henricsson:
Vad tillför distributörerna?
Nyheten om att Texas Instruments avslutar samarbetet med Avnet om ett drygt år sätter finger på en intressant fråga: Vad är distributörernas roll?
 

Texas Instruments har i tysthet byggt upp en egen försäljningskanal via hemsidan. Det ger mer interaktion med kunderna och därmed bättre återkoppling kring produkterna. Hur mycket satsningen kostat är inte känt, eller hur många som jobbar med den.

Även om TI släpper Avnet finns bland annat Arrow, Digi-Key och Mouser kvar som distributörer. I varje fall om man ska tro TI:s hemsida. Analytikerna på Stifel Financial hävdar dock att halvledarjätten sagt upp ytterligare fem distributörer runt om i världen, oklart vilka.

Analog Devices gjorde motsvarande drag för ett år sedan efter köpet av Linear. ADI nyttjade både Arrow och Avnet medan Linear använde Arrow. Efter sammanslagningen tappade Avnet affärerna med undantag för dotterbolaget Farnell.

Enligt uppgifter i media har Avnet dessutom förlorat Silicon Labs på senare tid.

För Avnet blir skilsmässan med TI smärtsam. TI står för ungefär 10 procent av omsättning eller två miljarder dollar. Avnet tappade 12 procent av börskursen på nyheten och aviserade också en anpassning av kostymen. Det är svårt att hitta en ersättare till världens sjunde största halvledartillverkare med en omsättning på närmare 15 miljarder dollar.

Frågan är om vi ser början på en våg av liknande åtgärder från andra större halvledartillverkare. Och hur Avnet kommer att agera.

Ett argument som distributörer brukar rättfärdiga sig med är att de sköter logistiken. Det handlar framförallt om att se till att flödet till fabrikerna löper smidigt. En uppgift de såklart tar betalt för.

De kan också fånga upp nya kunder och nya projekt. Det finns lite olika ekonomiska incitament för verksamheten men normalt får distributörerna betalt när produktionen drar igång. Antingen genom att de själva får leverera komponenterna eller i form av royalty. Intressant att notera är att TI avslutade sitt så kallade demand-creation-program med distributörerna redan 2016.

Vissa distributörer har istället specialiserat sig på att snabbt hantera provexemplar och mindre serier. Även det något som halvledartillverkarna mycket väl skulle kunna göra lika bra själva från ett enda lager någonstans i världen. Mouser och Digi-Key är två exempel på att det fungerar utmärkt.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)