JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HSDPA för hela slanten
HSDPA är lika viktigt för mobilt bredband som GSM var för mobiltelefonin. Den åsikten framfördes av Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg på företagets presskonferens vid mässan 3GSM i Barcelona idag. Han var långt ifrån ensam om entusiasmen för denna höghastighetsvariant av WCDMA - mässgolvet och stora delar av Barcelona kryllar av skyltar med denna akronym.

Svanberg tror att de flesta WCDMA-nät kommer att uppgraderas till HSDPA i år, och han påpekade att Ericssons HSDPA-produkter sitter i 21 nät i 17 länder.

- Så gott som alla HSDPA-nät som byggs upp nu görs med Ericssons teknik, konstaterade han nöjt.

Med HSDPA får användaren tillgång till bredband med upp till 14,4 Mbit/s, åtminstone i teorin. I praktiken blir det betydligt mindre, men dock avsevärt mer än i konventionella WCDMA-nät.

Det naturliga nästa steget heter IMS och går i korthet ut på att få hela nätverket att kommunicera med IP-protokollet.

- IMS är lika viktigt för multimediatjänsterna som HSDPA är för hastigheten, sa Svanberg.

Han uttalade också sin starka tro på mobil-tv. Och här kom en annan intressant nyhet på 3GSM - Sony Ericsson tänker anamma samma teknik som Nokia drivit länge, nämligen DVB-H. Tidigare har såväl Ericsson som Sony Ericsson intagit en vänta-och-se-attityd. Officiellt har Ericsson hävdat att MBMS varit en lika stark kandidat. Men nu ser åtminstone mobilsidan ut att ha tagit ställning för DVB-H, den standard där tv-signalerna sänds på liknande vis som markbunden digital-tv.

- Personligen tycker jag att mobil-tv är fantastiskt, kommenterade Svanberg.

Ericsson introducerade också en ny generation basstationer på mässan, med starkt kostnadsfokus. Enligt företaget har nykomlingarna upp till 150 procent mer kapacitet än föregångarna, med mer än halverad strömförbrukning. Det gör att kunderna behöver 30 procent färre basstationer för att täcka samma yta som tidigare, vilket borgar för god totalekonomi.

Nyheterna kallas RBS3000 och klarar enligt Svanberg att skicka 1 Gbyte data för 1 euro.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)