JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det finska riskkapitalbolaget Eqvitec har skapat en fond på 1,2 miljarder kronor som ska investera i nordiska teknikföretag som befinner sig i start- eller tillväxtskedet.
– En fond av den här storleken föds inte varje dag. Genom investeringarna vill vi skapa världsledande teknogazeller, säger Matti Turunen som är en av grundarna till Eqvitec.

Fonden ska inverstera i mellan 20 och 30 företag under fem år.

– Jag gissar att runt hälften av dem kan bli svenska, säger Matti Turunen.

I Sverige är bolaget kanske mest känt för att ha investerat i Norstel, det uppstartsföretag som håller på att bygga en fabrik för produktion av kiselkarbidskivor i Norrköping. Andra svenska investeringar är Envox, Fox och Xlent.

Eqvitec har som filosofi att gå i skedet där såddfinansieringen tar slut. För att komma i fråga måste företaget kunna visa upp något mer än bara en affärsplan. Däremot är det inte nödvändigt att ha betalande kunder. Fonden kan också gå in i mer mogna företag som exempelvis behöver kapital för att nå ut på den globala marknaden.

En av de 14 personer som ska hitta investeringsobjekten åt Eqvitec är Einar Lindquist, som under sina 13 år på Ericsson bland annat var chef för fastnätsdelen och sedan mobilnäten. År 2002 hoppade han av och har på senare tid bland annat varit vd för Visual Wireless som utvecklat programvara för att avslöja bedragare i telenäten.

– Investeringarna kommer att ligga på en halv till 12 miljoner euro per styck och vi stödjer utvecklingen hela vägen till den internationella marknaden, säger Einar Lindquist.

Det innebär i praktiken att Eqvitec kan göra flera investeringar i samma företag om det är nödvändigt. Förutom pengar räknar Eqvitec medarbetarnas egna erfarenheter som viktiga argument när man ska ragga investeringsobjekt.

– All vi 14 har industriell erfarenhet, alla har jobbat utomlands och har entreprenörserfarenhet, säger Einar Lindquist.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)