JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 14 juli 2020 VECKA 29
Ett paneuropeiskt spektrum för mobil-tv inom ett år och mer samarbete mellan myndigheter och industri på området. Det krävs för att Europa inte ska hamna på efterkälken inom mobil-tv, sa EU-kommissionären Viviane Reding igår på ett tal på mässan Cebit.
EUs IT-kommissionär Viviane Reding är klart orolig över Europa ska tappa sin ledande roll inom mobil-tv. Hon pekar på att Korea har mobil-tv-nät i drift, att Japan planerar att sätta nät i drift i år och att Kina näppeligen tänker vänta till OS 2008 med att dra igång sina nät. Det faktum att USA allokerar nationella spektrum och att det landets enorma mediaindustri successivt anpassar sina storsäljande tv-serier till ett format som ska passa tv-mottagning i mobiltelefoner är enligt henne ytterligare skäl att snabba upp utvecklingen här i Europa.

Under det närmaste året föreslår hon därför ett harmoniserat paneuropeiskt radiospektrum för mobil-tv. På längre sikt vill hon att en del av det spektrum som idag används för analoga tv-sändningar ska användas för ändamålet, men det tror hon inte blir möjligt förrän någon gång 2010 - 2012. Så det gemensamma spektrumet måste till en början etableras någon annanstans, oklart var. Säkert är dock att det är bråttom.

- Om vi vill att mobil-tv ska bli nästa ekonomiska drivkraft för teknisk och industriell tillväxt så får vi se till att skapa det utrymme som krävs för att tjänsterna ska ta fart, säger hon.

Viviane Reding konstaterar också att det är oerhört viktigt att Europa väljer en och samma standard för sändningarna.

- Om europeiska spelare ska kunna utveckla effektiva affärsmodeller på detta område så måste vi koordinera vår politik, säger hon.

Hon lägger sig inte i striden mellan digital-tv-världens DVB-H och digitalradiosidans DMB. Men att skicka tv-signalerna genom mobiltnäten (MBMS) tror hon inte är en framgångsrik väg, inte ens med höghastighets-3G-versionen HSDPA fullt utbyggd.

Lika viktigt som tekniken är, enligt Reding, själva programinnehållet. Här påpekar hon att EU redan har lagt fram ett direktiv som ska underlätta för tv-bolag som vill sända över nationsgränserna. Den som vill se ett tv-program från något annat EU-land ska inte hindras av några regler, är avsikten. Direktivet diskuteras för närvarande i Europarådet och i EU-parlamentet, och de lagar som blir följden av direktivet kommer enligt Reding också att kunna tillämpas för mobil-tv.

- Direktivet skapar det lagrum som krävs för mobil-tv på den gemensamma europeiska marknaden. Jag kommer därtill att angripa lagfrågorna kring immateriella rättigheter för innehåll på Internet under året, berättade Reding.

Hon önskade sig också ökat engagemang från den europeiska industrin i frågan.

- Industrin borde komma fram med gemensamma rekommendationer under året, om spektrumkrav, standard, interoperabilitet och täckning, sa hon.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)