JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samling kring 65 nm

Tre kiselsmedjor (foundries) och sex EDA-företag har tagit fram en gemensam plattform för konstruktion och produktion av kretsar med 65 nm geometrier. Målet är att kundernas tid till marknaden ska reduceras.
Om halvledartillverkarna samarbetar så kan deras kompetens bättre tas tillvara av kretskonstruktörerna, helst tidigt i konstruktionsflödet. Då kan processpecifika randvillkor och annat som påverkar producerbarheten byggas in i verktygsflödet, konstruktionerna kan verifieras bättre, och som resultat kan kretsarna få högre kvalitet och nå marknaden tidigare.

Utifrån det resonemanget, kallat DFM - Design for Manufacturing - kungjorde i höstas de tre foundryerna Chartered, IBM och Samung att man skulle bilda en grupp med namnet Common Platform Partnership. Nu har arbetet kommit en god bit på väg, de tre kan nu ta över produktion från varandra på såväl 90 som 65 nm-teknik, och en rad modeller har strömlinjeformats för att passa alla tre tillverkarna.

Därtill har trion engagerat ledande EDA-företag. De fyra stora inom halvledarvärlden, det vill säga Cadence, Mentor, Synopsys och Magma, är alla med i gruppen, liksaom Clear Shape och Ponte Solutions.

Med EDA-bolagens hjälp har man också utvecklat ett konstruktionsflöde för 65 nm-kretsar. Detta ska nu förfinas ännu mer, med layoutanvisningar och annat där tillverkare och EDA-företag ska dela med sig av sina erfarenheter.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)