JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 10 Gbit-chips med X-arkitektur
UPPDATERAT: Uppstickarföretaget Teranetics gör en 10 Gbit Ethernetkrets med den av Cadence utvecklade X-arkitekturen. Tidigare har Toshiba gjort sådana kretsar.
I så gott som alla digitala halvledarkretsar går ledarna i rät vinkel mot varandra, i en så kallad Manhattanarkitektur. Men om man i stället tillåter ledarna att gå i 45 graders vinkel så kan man minimera ledningsdragning och antal viahål, och därmed spara yta, energi och pengar samtidigt som prestanda kan ökas. Detta har ”X Initiative”, ett konsortium lett av verktygsföretaget Cadence, visat, och företagen i konsortiet har tagit fram ett konstruktionsflöde för ändamålet.

Kretsutvecklaren Teranetics har nu hoppat på X-tåget och ska tillsammans med Cadence utveckla en 10 Gbit Ethernetkrets med X-arkitekturen. Om allt går enligt planerna blir Teranetics därmed först på marknaden med en sådan krets.

Teranetics främsta syfte är att få ner strömförbrukningen. Kretsen, som ska klara 10 Gbit/s över kopparkablar, är främst tänkt att sitta i stora datacenter.

Tidigare meddelades att detta skulle vara den första kommersiella X-kretsen. Så är emellertid inte fallet, Toshiba har haft en kommersiell krets med X-arkitekturen på marknaden i nästan ett år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)