JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 29 februari 2020 VECKA 09
Halvledartillverkarna investerar mer i ny produktionsutrustning än väntat. Flera analytiker pekar ut detta som tecken på en stärkt konjunktur i branschen.
I januari spådde analytikerföretaget VLSI Research att världsmarknaden för halvledarproduktionsutrustning skulle öka med 6 procent i år. Nu har man höjt prognosen till 13 procent, eller 58 miljarder dollar. Även prognosen för integrerade halvledare har höjts, om än marginellt, till 209 miljarder dollar motsvarande 8,8 procents tillväxt. Bolaget påpekar att den sedvanliga säljdippen i januari och februari inte syns i årets kurvor.

Analyshuset IC Insights siffra från i mars är något lägre. Företaget spår att halvledartillverkarna ska investera för 50,4 miljarder dollar i ny produktionsutrustning i år. Det är 10 procent mer än i fjol men fortfarande en bit kvar till toppåret 2000 då de spenderade 60,3 miljarder dollar på nya maskiner.

Även den konkurrerande analysfirman Gartner har höjt sin prognos för halvledarproduktionsutrustning. Gartner tror nu på 14 procents tillväxt, till 39 miljarder dollar, efter att ha spått 8 procent strax före jul. Gartner tror att 2008 blir ett toppår för denna bransch med 55 miljarder dollars försäljning, en siffra som sedan väntas klinga av under de två följande åren.

Skillnaden i prognos beror delvis på att VLSI Research i första hand försöker mäta hur mycket utrustningsföretagen tror sig sälja, medan Gartner och IC Insights mer betonar hur mycket halvledartillverkarna tror sig köpa under perioden. De tre analytikerna räknar inte heller in exakt samma saker i begreppet produktionsutrustning.

Gartner poängterar att det framför allt är minnestillverkarna, i synnerhet i Asien, som investerar i ökad produktionskapacitet. Även RoHS- och WEEE-direktiven driver upp investeringarna.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)