JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljonbingo för nano och telekom i Lund
Två skånska sparbanksstiftelser sponsrar Lunds universitets forskning inom nanoteknik och telekom med 2,5 miljoner kronor vardera i år.
Med totalt 30 miljoner kronor över tre år har sparbanksstiftelsena Skåne samt Färs & Frosta bestämt sig för att sponsra Lunds universitet. Stiftelserna styr själv över 12 av miljonerna, medan universitetet får fria händer att placera de övriga 18.

Nu har universitetet bestämt att 2,5 miljoner i år ska gå till nanometerforskning, och lika mycket till telekomforskning. På nanosidan ska man bland annat utveckla ett nytt centrum, kallat Nanovation, för att hjälpa lokala nanoteknikföretag som spunnits ut från forskningen. Pengarna ska gå till personal och avgifter för användning av universitetets nanolabb.

- Avgiften är en tung utgiftspost, speciellt för start-up-företag, säger professor Lars Samuelson, chef för Nanometerkonsortiet i Lund, i ett pressmeddelande.

På telekomsidan ska pengarna gå till något som närmast liknar marknadsföring. Universitetet vill ”samla och tydliggöra” alla den forskning som sker inom elektrovetenskap, informationsteknologi och telekommunikation. Allt för att bli en ”naturlig resurs” även för mindre företag i regionen, skriver Ulf Körner, professor i telekommunikationssystem, i pressmeddelandet.

Faller satsningarna väl ut så kommer motsvarande medel att anslås ytterligare två år framöver. Totalt kan alltså nano- och telekomforskningen i Lund förstärkas med 7,5 miljoner kronor vardera.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)