JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Syntune integrerar för pengarna
Nästa generation avstämbara laserchip från Syntune ska ha en integrerad modulator och rymmas i en liten kapsel av typen Tosa. Till den utvecklingen kommer pengarna från Vinnova väl till pass.
Image 
Kapseln Tosa –
Syntunes mål
I gårdagens utdelning av FoU-medel från Vinnovas program Forska & Väx drog laserbolaget Syntune det längsta strået. Bolaget fick mest pengar av alla sökande, nästan 4,5 miljoner kronor.

Pengarna ska gå till utvecklingen av nästa generations avstämbara laser. Den första generationen som finns framme nu innehåller ingen modulator utan bara själva lasern.

– Den fungerar utmärkt i långdistansnätet. Men ska vi in i metro- och accessnäten, där den stora tillväxten finns, så behövs en integrerad modulator. Då får vi ner storleken och effektförbrukningen så att allt ryms i en pluggbar transceiver i en så kallad Tosa-kapsel, berättar Syntunes vd Patrik Evaldsson.
Image
Patrik Evaldsson

Att göra modulatorn, som ska klara 10 Gbit/s, i samma halvledarteknologi som lasern är enligt honom inga problem. Projektet drar igång nu och beräknas ta 15 månader.

– Vi har redan en prototyp i labbet. Den har varken de prestanda eller den storlek som vi siktar på, men den fungerar, säger Patrik Evaldsson.

Som brukligt i dessa sammanhang finansierar bolaget projektet till hälften med egna medel. Patrik Evaldsson säger att Vinnovapengarna är ”jätteviktiga”, men ändå inte avgörande.

– Vi hade gått åt detta håll ändå, men det hade förmodligen tagit längre tid. Nu får vi samma möjligheter som våra internationella konkurrenter, som oftast också har statligt stöd i en eller annan form, säger Patrik Evaldsson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)