JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljonregn över småföretag

Aureola, Cobolt, Food Radar Systems, Midsummer, Network Automation, Phoxtal och Syntune är sju företag som får bidrag i Vinnovas senaste FoU-finansieringsrunda.
Genom programmet Forska&Väx satsar staten genom Vinnova med början i år 100 miljoner kronor årligen på FoU-projekt i småföretag, alltså bolag med högst 250 anställda. Företagen kan söka pengar för behovsidentifiering, förstudier och genomföranden av FoU-projekt, och verket bedömer fyra gånger årligen vilka som är mest förtjänta av bidragen.

- Söktrycket är mycket stort. I första rundan sökte 320 företag totalt 450 miljoner kronor, och nu i andra rundan sökte 335 företag lika mycket pengar, berättar Helen Andréasson på Vinnova.

Av de 335 sökande blev 60 accepterade, och totalt delades 66 miljoner kronor ut till dessa företag. Bland de som fick medel för finansiering av FoU-projekt finns minst sju elektronikrelaterade företag.

- Vad vi bedömer är framför allt möjlig tillväxt. Vi tar med både teknisk verkshöjd och affärsmässig potential i bedömningarna, säger Helen Andréasson och berättar att verket även anlitar extern expertis för bedömningarna.

KTH-avknoppningen Aureola fick 1,5 miljoner kronor för sin kylteknik för elektronikprodukter. Laserbolaget Cobolt som fick 1,3 miljoner för en UV-laser för biomedicin. Göteborgska Food Radar Systems fick drygt 2 miljoner för en närfältsradar och ett sensorsystem som ska användas för att inspektera livsmedel i produktionen. Stockholmsbolaget Midsummer fick nära 2,6 miljoner för en produktionsteknik för tunnfilmssolceller, och Network Automation fick 4 miljoner för en mikromekanikbaserad väljare för automatisk konfigurering av telenät.

Phoxtal i Kista fick 3 miljoner för vidareutveckling av sitt optochips för bredband via fiber. Syntune, slutligen, fick mest pengar av alla denna gång nära 4,5 miljoner för vidareutveckling av sin ställbara halvledarlaser.

Bland de 20 företag som fått förstudier finansierade märks Aluwave som ska undersöka förbättrad isolationsförmåga hos värmeavledande elektroniksubstrat, CC Systems som ska testa inbyggd programvara, Gigacom som gör fiberoptiska kontaktdon för tuffa miljöer, MicVac som ska simulera uppvärmningsjämnhet med mikrovågsteknik och QR Tech som ska se vidare på säker och feltålig fordonselektronik. Dessa företag får mellan 400 000 och 500 000 kronor vardera.

Därtill beviljades 16 företag 75 000 kronor var för ”behovsidentifiering inför FoU-projekt”.

Företagen som fått medel kommer att följas av Vinnova i fem år. Under tiden ska de avge lägesrapporter, och därtill en slutrapport när projektet är klart.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)