JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina storsatsar på lysdiodslampor
Kina ska investera 300 miljoner kronor i ett nationellt program där lysdioder ska användas för belysningsändamål. Målen är två – landet ska spara energi samtidigt som den inhemska industrin ska gynnas.
Lysdioder ingår numera i Kinas officiella femårsplaner för landets utveckling. I februari offentliggjorde man planerna på LED-satsningarna, och på mässan CIFSSL, China International Forum on Solid State Lightning, kungjorde Ma Songde, viceminister för vetenskap och teknik, att landet budgeterat 350 miljoner renminbi, drygt 300 miljoner svenska kronor, under en femårsperiod. Det rapporterar nättidningen Leds Magazine (länk).

Pengarna ska gå till att öka den inhemska produktionen av lysdioder, till forskning och utveckling och till energibesparingsprogram. Halvprivata bolag, så kallade public-private partnerships ska stimuleras på området och 15 universitet ska delta i utvecklingen. Totalt räknar Ma Songde med att över 2500 företag i Kina kommer att beröras av programmet. Leds Magazine räknar med att Kina inom några år blir världens största marknad för belysning med lysdioder.

Utländska företag är välkomna att delta, och Leds Magazine poängterar att två av föredragen på CIFSSL betonade vikten av respekt för patent och immateriella rättigheter för utländska aktörer. Noterbart är att Lumei Optoelectronics, Kinas största producent av lysdiodschips, har ansökt om flera grundläggande patent i andra länder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)