JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Guldhalvår för distributörerna
Under årets andra kvartal ökade de europeiska komponentdistributörerna sin halvledarförsäljning med nästan 20 procent till 1,4 miljarder euro. I Sverige var ökningen 23 procent. Men samarbetsorganet DMASS varnar för fall under hösten.
Första halvåret blev det bästa i historien näst rekordåret 2000 för de europeiska distributörerna, med en total halvledarförsäljning på 2,8 miljarder euro. Men trots ökningen, på 18 procent jämfört med första halvåret i fjol, ta DMASS ordförande Georg Steinberger det säkra före det osäkra. Det är inte prognosen han höjer, utan ett varningens finger.

- Under 2004 såg vi att marknaden vek abrupt under andra halvåret. Och vi får oroande signaler från halvledartillverkarna - deras försäljning matchar inte alls distributörernas vilket får oss att tvivla på uthålligheten hos den rådande trenden, säger han i ett pressmeddelande.

Uppgången under våren var därtill ojämnt fördelad. Den tyska industrin agerade draglok. Tyskland stod för nära en tredjedel av den europeiska marknaden, 438 miljoner euro under andra kvartalet, upp 26 procent jämfört med motsvarande kvartal 2005. Italien är näst störst med 193 miljoner euro (+16 procent), följt av Storbritannien (158 miljoner, +14 procent) och Frankrike (130 miljoner, +11 procent).

De största procentuella ökningarna kom på mindre marknader. Ryssland ökade mest, med 37 procent, följt av Israel, Danmark och Tjeckien. Sämst gick det i Ungern, som bara ökade drygt en procent.

De svenska distributörerna ökade med 23 procent, något mer än Norges 21 procent.

Analoga kretsar var det större produktsegment som gick starkast framåt, med 26 procent under kvartalet. Processorer och styrkretsar var god tvåa, med 24 procents ökning. Bland de mindre segmenten ökade periferikretsar för mikroprocessorer mest med 49 procent, följt av digitala signalprocessorer (43 procent) och SRAM (38 procent).

Påpekas bör att DMASS siffror inte är heltäckande. Organisationen mäter enbart halvledarförsäljningen från 24 halvledartillverkare samt från sex av de största europeiska distributörerna - Arrow, Avnet, EBV, Farnell, Future och Rutronik. Enligt organisationen motsvarar det mellan 70 och 80 procent av den europeiska distributionsmarknaden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)