I analysen framgår att det är de senaste generationernas FPGA:er som fått vågskålen att tippa över. De är tillräckligt stora och har tillräckligt snabba gränssnitt – upp till 10 Gbit/s – för att klara telekomvärldens krav. De motsvarar också behoven av hårda block med specialfunktioner, från MAC:ar och klocklogik till minnen. Därtill gillar konstruktörerna FPGA-leverantörernas utbud av färdiga IP-kärnor och kommunikationsprotokoll.
Kommunikationsprocessorer och trafikhantering är de största tillämpningsområdena för FPGA inom telekom, enligt analysen. Därpå följer timingkretsar, bakplanstransceivrar och växelkretsar (circuit switch fabrics).
Av de tillfrågade företagen använder 90 procent FPGA idag. Xilinx är föga förvånande den ledande leverantören till telekombranschen, följd av Altera. Xilinx pekas också ut som ledande IP-leverantör, följd av ARM och Mentor Graphics.
Asicar utvecklas dock alltjämt av de flesta telekomföretag, och denna verksamhet kommer inte att försvinna under överskådlig tid, enligt analysen. För mobiltelefoner och andra tillämpningar med krav på produktionsvolym, utrymme och strömsnålhet finns inget realistiskt alternativ. Men analysen pekar på att allt fler telekomtillverkare lägger ut allt större del av asickonstruktionen på konsultbolag och på kiseltillverkarna (foundries). Bland asicbolagen fick IBM högsta betyget i undersökningen.
Bland de som svarat i rapporten finns företrädare för Ericsson, Alcatel, Cisco, Huawei, Lucent, Motorola, Nortel och Siemens. Den 18-sidiga rapporten kan beställas från Light Reading (länk) för 1 295 dollar.