JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grattis IBM PC, 25 år
Image Den 12 augusti 1981 lanserade IBM sin första pc, en modell kallad IBM 5150, utvecklad av ett gäng ingenjörer i Miamiförorten Boca Raton i Florida.
Till priset av 1 565 dollar kunde den hugade år 1981 köpa IBMs första pc, ”konstruerad för affärer, skola och hem” som det stod i företagets pressmeddelande. ”Den har många avancerade funktioner och kan med extra programvara använda hundratals populära tillämpningsprogram” fortsatte pressmeddelandet.

Priset motsvarar cirka 22 000 kronor i dagens penningvärde. För det fick man en 11 kg tung hemdator (bara tangentbordet vägde över 2,5 kg) med 16 kbyte minne och en fristående diskettstation. Samt ordbehandlingsprogrammet EasyWriter och kalkylprogrammet VisiCalc.

Färgskärm, extra diskettstation och skrivare fanns som tillbehör. De kostade tillsammans dubbelt så mycket som själva pc:n.

Operativsystemet var förstås DOS, Microsofts ”Desk Operating System”. Det faktum att IBM standardiserade på detta program utan att för den skull kräva exklusiva rättigheter anses vara den viktigaste grunden till att Microsoft och dess grundare Bill Gates så snabbt kunde växa till en så dominerande kraft i IT-industrin.

DOS var inte det enda Microsoftprogrammet till IBM PC. IBM gjorde mycket väsen av programmeringsspråket Microsoft Basic, och dess ”lättbegripliga manualer”. Samt tidsfördrivet Microsoft Adventure, som ”tar spelarna till en fantasivärld med grottor och skatter”.

IBM PC är den mest framgångsrika persondatorakitekturen hittills. Men den var inte först. Redan år 1973 kom Xerox Alto, och den hade till och med grafiskt gränssnitt.

Kommersiellt genombrott som arbetsverktyg för vanliga användare gjorde persondatorn med datorn Apple II år 1977, fyra år före IBM PC.

Läs mer:
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)