Hittills har inget bolag fällts i domstol, men kostnaderna för juridik och intern administration kommer av allt att döma att bli skyhöga, och därtill tvingas bolagen och dess ledare ägna sig åt internrevision eller framträdande i rättssalar i stället för att fokusera på mer produktiva göromål som teknikutveckling och försäljningsstrategi. Häri ligger troligen de största problemen.
Det myndigheter och aktieägare är ute efter är förfarandet att datera optioner till datum tidigare än då de utfärdades. På så sätt kunde anställa få många fler optioner än de var berättigade till, eller få dem till ett lägre pris.
På liknande sätt förekom felaktig datering av inlösningsdatum så att anställda fick ut kontanter till en mängd som inte motsvarade optionernas verkliga värde. Förfarandet var olagligt, eftersom de anställda undvek skatt och övriga aktieägares egendom blev orättmätigt utspädd. Ändå förefaller det ha varit ett vanligt beteende under IT-yran och de påföljande åren.
US Security and Exchange Commission, ungefär motsvarande Finansinspektionen, har tillsatt en kommitté som fått långt gångna befogenheter att utreda den här typen av affärer. Kommittén har bland annat rätt att även utan misstanke begära ut enskilda dokument om anställningsförhållanden från vilket börsnoterat företag som helst. Bara i Kalifornien har ett 30-tal bolag fått sådana kravbrev.
Två företag har hittills dragits inför domstol av myndigheterna – Brocade och Converse. Hos kommunikationsbolaget Brocade har både förre vd:n och förre personalchefen åtalats på 12 punkter för ha gett anställda antedaterade köpoptioner utan vederbörlig dokumentation. Hos Converse har tre chefer åtalats för att på olagligt vis ha låtit företaget ge flera miljoner dollar i optioner till sig själva och andra anställda mellan 1998 och 2002.
I många fall rör det sig om stora summor. Flera företag väntas komma med reviderade årsredovisningar för flera år. Rambus har sagt att de tre senaste åren kommer att redovisas på nytt, och Broadcom kommer med fem års nya redovisningar. I Broadcoms fall nämns summan 750 miljoner dollar som företaget gett sina anställda i kompensation utöver lön på sätt som kan strida mot lagen.
Atmel, som just nu har fullt av andra problem, se artikel, har stämts av sina egna aktieägare för att reda ut optionsfrågorna.
Internrevisionerna har föranlett flera bolag att bli försenade med den i USA så viktiga skatteblanketten Form 10-Q, som alla börsnoterade bolag måste lämna in varje kvartal. En försenad Form 10-Q kan i värsta fall leda till att bolaget tvingas avnotera sig från börsen. Apple, Altera, Xilinx, Microtune och Nvidia är några av dessa företag.
Halvledarföretaget Vitesse har redan begärt sig själv avnoterat, och huvudägarna där försöker nu förmå myndigheterna att tvinga styrelsen sälja sina aktier. Flera av Vitesse nuvarande och tidigare ledningspersoner har namngivits i samband med tveksamma optionsaffärer.
Tidningen EE Times har på sin hemsida (länk) samlat en rad nyheter om optionsaffärerna.