JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norsk mobil endast för utvecklare

Den som vill bygga en Linuxmobil får allt fler Linuximplementationer att välja mellan. På konferensen Linux World i San Francisco kämpar Trolltech, Orange och a La Mobile om utvecklarnas gunst.
År 2010 är Linux större än Symbian i mobiltelefoner. Den prognosen från februari och Diffusion group sprids entusiastiskt på konferensen Linux World.

Men vilken Linux? Det finns allt fler Linuxstackar att välja mellan.

Nyast är A la Mobile som visar upp sin Convergent Linux Platform. Elektroniktidningen har skrivit om den tidigare .

Mobiloperatören Orange (150 miljoner abonnenter) har i samarbete med Access (Palm Source) tagit fram en egen Linuxstack och godkänt den för användning i sina egna nät. Den heter Access Linux Platform (ALP). Ett nätforum för utvecklare av tillämpningsprogram dras igång.

ImageNorska Trolltech har varit med längst i leken med sin Linuxstack Qtopia. Under Linux World visar Trolltech upp en komplett fysisk GPRS-mobil, kallad Greenphone.

Det är inte en referenskonstruktion, utan snarare en mycket snygg utvecklingssats för att utveckla programvara från applikationer ner till ny firmware. Allt laddas via mini-USB-porten.

Greenphone, som är grön till färgen, kommer att erbjudas till programvaruföretag, mobilkonstruktörer och tillverkare. Syftet är att locka tredjepartsutvecklare att skapa ett programvaruekosystem i Qtopiamyllan.

Med alla dessa erbjudanden finns en risk för fragmentisering. Leverantörerna bjuder ut hela paket, ”Linuxstackar”, med allt från drivrutiner till applikationer, och det finns inkompatibiliteter på alla gränssnittsnivåer.

Lyckligtvis finns krafter som verkar mot fragmentisering. Både Palm Source och a La Mobile är medlemmar av Lips (Linux Phone Standards Forum).

Lips och en annan Linuxstandard – OSDL Mobile Linux Initiative (MLI) – har dessutom rest sig upp under mässan och deklarerat ökat samarbete. De kompletterar varandra: Lips standardiserar gränsssnitt för tillämpningsprogrammerare att använda, medan MLI standardiserar gränssnittet mellan hårdvara och operativsystem.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)