JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 150 miljarder i sjön på IP-telefoni
Analysföretaget Gartner har räknat ut att världens företag kommer att spendera omkring 150 miljarder kronor på IP-telefoner. Helt i onödan.
Att analyshus kritiserar teknikutvecklingen är ovanligt, men i Gartners senaste rapport - ”Don’t Purchase IP Screen Phones If You Have a PC on Your Desk” - hävdar analytikerna på fullt allvar att 20 miljarder dollar, motsvarande 150 miljarder kronor, kommer att investeras helt i onödan på nya IP-telefoner.

Gartner menar att i takt med att IP-telefonin breder ut sig kommer många företag att ersätta sina gamla telefoner med mer funktionsrika nya IP-telefonmodeller med bildskärm och andra finesser. Men de flesta användare kommer att fortsätta använda telefonen precis på samma sätt som tidigare.

- Ironiskt nog kommer dessutom IP-telefonen med dess skärm oftast att stå intill en pc med mycket större och bättre skärm, kommenterar Bob Hafner på Gartner i ett pressmeddelande.

Gartner beräknar att 150 miljoner IP-telefoner kommer att upphandlas av företag jorden runt under de närmaste fem åren. Och man tror att i tre fall av fyra kommer bolagen att spendera minst 150 dollar mer än nödvändigt, genom att inte utnyttja befintliga pc.

Gartner menar att företagen i stället borde köpa enklast möjliga IP-telefoner utan skärmar, och i stället lägga pengarna på programvara för så kallad förenad kommunikation (UC, Unified Communication). Först då kan de produktivitetsökningar som IP-telefonins entusiaster utlovar bli verklighet, med funktioner som snabbmeddelande (instant messaging), närvarobevakning (presence service), personliga agenter, mobilitet och samverkan med e-posten. Bara den som inte redan har en pc kan behöva en IP-telefon med alla upptänkliga funktioner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)