JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyra färdiga för 45 nm
Alliansen Samsung, Infineon, Chartered och IBM har tagit fram ett fungerande chips i 45 nm. Kretsen är tillverkad i en process som de fyra företagen utvecklat gemensamt.
De fyra företagen har under en tid gemensamt utvecklat en 45 nm-process. Den första fungerande kretsen finns nu framme. Och den siktar på en plats i nästa generation kommunikationssystem, hävdar företagen.

–    Tidiga hårdvaruresultat indikerar att kretsar tillverkade i 45 nm kan få minst 30 procent bättre prestanda än 65 nm-alternativ, säger Lisa Su på IBM, som är ansvarig för alliansens utvecklingsarbete, till EETimes nätbilaga.

De första chipsen är tillverkat hos IBM, men processen sägs vara kompatibel med de övriga tre företagens fabriker. De första konstruktionerna kommer dock att tillverkas i gemensam regi och är redan tillgäng för utvalda kunder.

Mot slutet av nästa år förväntas processen vara installerad och kvalificerad i fabriker hos Samsung, Chartered och IBM. Infineon har däremot inte avslöjat något tidsperspektiv för sin 45 nm-introduktion ännu.

Faktum är att kvartetten ligger en bit efter Intel som var först i världen med att tillverka en krets i 45 nm. Intel väntas vara redo för volymproduktion i 45 nm under andra kvartalet 2007 år. Kiselsmedjan TSMC planerar i sin tur att börja producera i 45 nm ett kvartal efter Intel.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)