JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina kan få egen mobil-tv-standard
Lagom till OS i Beijing år 2008 ska Kina även lansera tv i mobiltelefonerna. Tre inhemska standarder tävlar med de mer etablerade standarderna DVB-H och T-DMB.
De kinesiska planerna för införande av mobil-tv pågår för fullt. Tester görs redan med standarderna DVB-H och T-DMB, och inom kort även med den Kinautvecklade standarden DMB-T/H, en mobil variant av landets egen teknik för markbunden digital-tv.

Därtill finns ytterligare två lokalt framtagna förslag på standard för mobil-tv, kallade T-MMB (Terrestrial-Mobile Multimedia Broadcasting) och Stimi (Satellite and Terrestrial Interaction Multimedia).

T-MMB är ett derivat av den koreanska digitalradiobaserade T-DMB-standarden, utvecklat av ett programvaruföretag i Beijing och två kinesiska universitet. Enligt tidningen EE Times ska T-MMB och T-DMB vara kompatibla och prototypchips ska finnas framme. Kommersiella provexemplar är planerade till nästa år, säger en talesman för programvaruföretaget till EE Times.

Stimi är framtaget av Akademin för tv-vetenskap, en högskola som lyder under Kinas motsvarighet till Post- och Telestyrelsen. Stimi ska kunna använda både satellit- och markbaserade utsändningar, enligt EE Times.

Vad dessa standarder tillför tekniskt är svårbedömt. Man kan dock dra en parallell med 3G, där Kina ännu inte delat ut några licenser, och där den egenutvecklade standarden TD-SCDMA väntas få åtminstone en licens. Möjligen väljer de kinesiska myndigheterna en liknande policy här, att dela ut flera licenser varav en med inhemskt utvecklad teknik. Huruvida något nät med någon av standarderna verkligen kommer att vara utbyggd till OS 2008 återstår att se.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)