JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telenorchef har mest makt i Tekniksverige
Telenors svenska chef Johan Lindgren går direkt in på förstaplatsen tidningen Ny Tekniks årliga ranking av Sveriges makthavare inom it- och telekom.
”Johan Lindgrens Telenor är inte störst i Sverige. Men bolaget har slag i slag köpt Bredbandsbolaget, Vodafone och Glocalnet och snabbt skaffat sig en position som en komplett it- och telekomoperatör. Johan Lindgrens första mål är ta sig förbi Tele2. På längre sikt tänker han även ge Telia Sonera en match på hemmaplan.” skriver Ny Teknik som motivering till sitt val.

Även tredjeplatsen knips av en doldis. Det är en av Johan Lindgrens huvudmotståndare och den nya Sverigechefen för Telia Sonera.

Fjolårets etta, Skypegrundaren Niklas Zennström, har halkat ner till en 23:e plats medan Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg sitter stadigt på sin andraplats. Han leder landets i särklass viktigaste it-företag med 21 000 anställda i Sverige. Dessutom spenderar han cirka 55 procent av FoU-budgetens 20 miljarder i landet.

På fjärdeplats kommer Lena Jönsson som är generaldirektör på Verva med makt över miljardavtal för statliga it- och telesystem.

Femteplatsen innehas av ytterligare en nykomling, Jan Wäreby, som får ansvaret för Ericsson nya multimediaenhet.

På sjätteplats återfinns säpochefen Klas Bergstrand. Det är hans rätt att bugga, lagra e-post och läsa e-post med hjälp av trojaner som motiverar placeringen.

Sjundeplatsen intas av en person som gärna står i rampljuset, piratrörelsens frontfigur Rasmus Fleicher.

På åttondeplats återfinns Post- och telestyrelsens generaldirektör Marianne Treschow.

Niondeplatsen innehas av Mårten Mickos, finlandssvensken som leder det svenska databasföretaget My SQL från kontoret i Silicon Valley.

På tiondeplats placerar Ny Teknik Dan Jangblad. Han är teknikutvecklingsstrateg på Saab och en viktig kugge i det nätverksbaserade försvaret.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)