JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flyglinjer förbjuder bärbara datorer
På Virgin, Qantas och Korean Air får passagerarna inte längre använda bärbara datorer av märkena Dell och Apple. Förbudet har införts efter problem med batterierna, tillverkade av Sony.
Det är oron för brandfara från överhettade batterier som fått de tre flygbolagen Virgin Airlines, Qantas Airways och Korean Air att förbjuda bärbara Apple- och Dell-datorer. Passagerarna måste ta ut batterierna ur datorerna och förvara dem separat under hela flygningen. Förbuden har redan varit i kraft en tid - Qantas var först ut den 18 augusti, skriver Wall Street Journal i sin webbupplaga.

Att Dell har kallat tillbaka 4,1 miljoner batterier, och Apple gjort likadant med 1,8 miljoner batterier - i båda fallen tillverkade av Sony - har alltså inte bevekat flygbolagen. Dock tillåts passagerarna använda bärbara datorer från Hewlett-Packard och Toshiba, som också återkallat batterier till sina bärbara datorer om än i mindre omfattning.

Inga amerikanska flygbolag har ännu infört något förbud. Men den amerikanska flygmyndigheten FAA har ögonen på problemet. Enligt Wall Street Journal har FAA rapporterat om 60 fall av överhettade batterier sedan 1991, däribland fem fall av batteribrand under de senaste två åren. Det senaste inträffade så sent som i fredags på flygplatsen i Los Angeles, där en dator tillhörande en passagerare började ryka. Planet hade inte hunnit lyfta, så personalen ombord eskorterade passageraren tillbaka till boardingområdet. Där slog eldsflammor ut från batteriet, som fick släckas med en brandsläckare, berättar tidningen.

Läs även: Batterifiasko kostar miljarder
Även Apple återkallar Sonybatterier
Även Toshiba återkallar batterier
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)