JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Syntune lanserar avstämbar lasermodul
ImageUppstartsföretaget Syntune har förpackat sin avstämbara telekomlaser i en modul kallad S3600. Den följer specifikationerna som utarbetats av Optical Internetworking Forum, OIF.
– Det finns olika teknologier för att göra avstämbara lasrar. För att underlätta för användarna har OIF utarbetat en standard för styrelektroniken, säger Syntunes vd Patrik Evaldsson.

Standarden specificerar bland annat programvaruprotokollet liksom det elektriska och mekaniska gränssnittet.

– Marknaden har tagit ordentlig fart i år och de avstämbara lasrarna ersätter fastvåglängdslasrar på linjekort och i transpondrar.

Tillämpningarna finns framförallt i långdistansnäten och Syntunes lasrar håller på att kvalificeras enligt normerna i Telecordia. Patrik Evaldsson räknar med att det ska bli klart runt årsskiftet.

– Vi samplar lasrar till kunder idag men det blir inga kommersiella volymer innan lasrarna är helt kvalificerade.

Lasermodulen S3600 innehåller Syntunes avstämbara laser S3500 som är avsedd för det så kallade C-bandet (191,50 till 196,25 THz). Noggrannheten i våglängd är ± 2,5 GHz och uteffekten är 9 dBm till 13 dBm. Laserljuset kan stängas av när lasern byter våglängd vilket tar mindre än 0,1 sekunder.

Effektförbrukningen är under 4,5 W och lasern är specificerad för temperaturområdet -5 till +75 grader Celsius.

I nästa steg ska Syntune integrera en modulator på 10 Gbit/s i lasern. Statliga Vinnova bidrar med 4,5 miljoner kronor till utvecklingsarbetet genom programmet Forska & Väx.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)