JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Planerar för Wimaxnät i Stockholm
Den kommunala stadsnätoperatören Stokab vill bygga ett trådlöst och operatörsneutralt nät som täcker Stockholms län baserat på Wimax-standarden. Stokab samarbetar med Intel, Cisco och Ericsson i projektet som går under namnet Stockholm Digital City.
– Med stöd av samarbetet inom projektet Stockholm Digital City ökar vi möjligheterna att förverkliga Stokabs vision att sätta Stockholmsregionen i allmänhet, och Stockholm Stad och Stokab i synnerhet, på världens IT-karta som ledande när det gäller ”ett hållbart informationssamhälle för alla”. Än är vi ensamma i världen med att integrera en operatörsneutral trådlös infrastruktur med ett fast öppet nät, säger Staffan Lundgren, vd för Stokab i ett pressmeddelande.

Bolaget genomför sedan ett år tillbaka dels en pilotstudie inom Stockholms stad, dels en i Värmdö kommun för att utvärdera teknik och funktionalitet. I Värmdö och Vaxholms kommuner blir det under hösten möjligt för fastighetsägare, Värmdöbor och företag att sätta upp en Wimax-mottagare och få tillgång till bredband.

Inom Stockholms stad testas WiMax inom stadsdelarna Bromma, Hässelby och Vällingby. Bland annat ansluts barnstugor till stadsdelsnämndernas verksamhetssystem och tjänster. När pilotstudierna är avslutade och utvärderade och kommunfullmäktige i Stockholm stad samt Stokabs ägare, Stockholm Stadshus AB, tagit ställning till Stokabs förslag till strategi avseende trådlös infrastruktur kommer beslut att ske hur man täcker in nya områden i staden och i Stockholmsregionen.

Det geografiska område som Stockholm Digital City på sikt ska kunna täcka är i princip samtliga kommuner i Stockholm län, från Värmdö i öst till Nykvarn i väst, och från Nynäshamn i söder till Hallstavik i norr.

Även innerstaden ska få Wimax-täckning, men här kommer nätet att användas främst för nomadiska behov då fast anslutning sker över fibernätet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)