JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Riksdagen tar hjälp av rfid
Ett rfid-system har installerats i den svenska riksdagskammaren. Systemet ska tillåta ledamöterna att gå runt i kammaren under debatter och röstning.
Hittills har alla 349 ledamöter i Sveriges riksdag tilldelats en sittplats i början av varje mandatperiod. För att kunna rösta måste var och en sitta på sin egen plats i kammaren.

Nu har ett nytt system installerats som bygger på rfid-läsare och att riksdagsledamöterna har ett beröringsfritt passerkort. Därmed kan en ledamot debattera och rösta från en valfri plats i riksdagens kammare. Tanken är att på detta sätt försöka skapa ett effektivare och intressantare debattklimat, då de som debatterar kan komma närmare varandra.

Innan systemet kan tas i bruk fullt ut måste dock riksdagen godkänna förslaget och besluta om ändrade regler vid röstning.

Systemet bygger på läsare från ACG Identification Technologies, beröringsfria passerkort från Mifare och passiva rfid-kretsar från NXP (före detta Philips Semiconductor). Passerkorten används redan av ledamöterna för att få tillgång till olika lokaler i riksdagshuset.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)