JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Budget utan enprocentsmål
Regeringen föreslår i sin budget en höjning av forskningsanslagen med 900 miljoner kronor och en skattesänkning på 350 miljoner kronor. Om vallöftet att höja forskningsanslagen till 1 procent av BNP sägs inte ett ord.
Inför valet lovade såväl alliansen som socialdemokraterna att höja de offentliga anslagen till forskning till 1 procent av BNP. I reda pengar skulle det innebära en höjning med cirka 3,4 miljarder kronor per år, till totalt drygt 28 miljarder kronor per år.

När nu alliansen presenterat sin första budget så nämns ingenting om enprocentsmålet. Dock konstateras att de statliga resurserna till forskning har urholkats, vilket äventyrar kvaliteten på såväl grundforskning som forskningsutbildning. Så motiverar regeringen att man avser höja de årliga anslagen med 900 miljoner under en treårsperiod.

Därtill avskaffas den så kallade högskolemomsen, vilket enligt regeringen medför ett resurstillskott motsvarande 350 miljoner kronor per år. Exakt vilket år högskolemomsen ska avskaffas framgår dock inte, bara att det ska ske inom mandatperioden.

Detta behöver dock inte vara hela anslagshöjningen till forskningen. I budgeten står att anslagen "kan komma att höjas ytterligare" i forskningspropositionen som planeras till 2008. Om enprocentsmålet från alliansens gemensamma valmanifest ska infrias så måste forskningspropositionen innehålla nya satsningar värda drygt 2 miljarder kronor om året.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)