JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU vill kunna stänga av alla RFID-taggar
EU-kommissionären Viviane Reding vill att RFID-taggar ska märkas tydligare än idag, och därtill ge varje individ möjlighet att stänga av eller på elektronisk väg förstöra de taggar som samlar individuella data. Allt för att försvara den personliga integriteten.
EU tänker av allt att döma ta till lagstiftning för att se till att den personliga integriteten inte hotas av utbredningen av RFID-nät. I ett tal på EUs RFID-konferens i Bryssel sa kommunikationskommissionären Viviane Reding att hon kommer att kräva så tydlig märkning av RFID-taggar att det ska bli uppenbart när individer berörs av dem. Och hon kan också komma att föreslå en lag som kräver möjligheten att stänga av eller förstöra taggarna på elektronisk väg.

- Teknik som ökar den privata integriteten måste få större utrymme, sa Viviane Reding.

Hon hänvisade till en internetbaserad undersökning som EU gjort om möjligheter och attityder kring RFID, och som lockat nära 2200 europeer att uttrycka sina åsikter.

- 70 procent av de svarande tyckte att personlig integritet var viktigt, konstaterade hon. Och bara 15 procent tror att industrin själv kan hantera och reglera integritetsfrågorna. Medan 55 procent ansåg att vi måste uppdatera våra lagar för att hantera RFID-utvecklingen, konstaterade hon.

Enligt EU kommer det år 2015 att finnas omkring en triljon (1018) RFID-sensorer i världen, som tillsammans bygger upp ett "tingens Internet". De flesta tillämpningar kommer att vara av godo, för människor, samhälle eller ekonomi. EUs sjunde ramprogram kommer att ge starkt stöd till RFID-utvecklingen.

- Men varje medborgare måste få möjlighet att styra hur informationen om den egna individen används, hur den uppdateras, och hur taggar som övervakar individen kan avaktiveras, sa Viviane Reding.

Hela Viviane Redings tal finns här (länk) .

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)