I dag tillverkar nio företag mönsterkort i Sverige. Om fem år har siffran halverats spår flera i branschen. Överlevnadsstrategin är snabba leveranser och hög kvalitet. På senare tid har även goda kontakter med volymtillverkare i Asien vuxit fram som en gångbar affärsidé.
– Jag tror att det om fyra-fem år kommer att finnas tre-fyra stycken mönsterkortstillverkare i Sverige som omsätter 40–50 miljoner kronor vardera. För att nå dit kommer det att bli sammanslagningar, säger Johan Kwarnmark, marknadschef på mönsterkortstillverkaren Cogra Pro.
Svenskarna som tillverkar mönsterkort Multiteknik Mönsterkort Fabrik: Göteborg Antal anställda: 29 Omsättning: 35 Mkr Lönsamhet: God, expanderar Verksamhet: 50 procent egen tillverkning, 50 procent import av kort Teknik: Tillverkar upp till 10 lager Cogra Pro Fabrik: Älvängen norr om Göteborg Antal anställda: 17 Omsättning: 17–18 Mkr Lönsamhet: Plus en miljon Verksamhet: 100 procent tillverkning, förmedlar tradare Teknik: Tillverkar upp till 8 lager Teltex Fabrik: Huddinge Antal anställda: 21 Omsättning: Drygt 20 Mkr Lönsamhet: Litet plus Verksamhet: 60 procent egen tillverkning, 40 procent import av kort Teknik: Tillverkar upp till 20 lager. Klarar flexrigid-teknik Circon Fabrik: Bromma Antal anställda: 5 Omsättning: 4-5 Mkr Lönsamhet: Litet plus Verksamhet: 85 procent egen tillverkning, resten trading Teknik: Enkel och dubbelsidiga kort ES Mönsterkort Fabrik: Järvsö Antal anställda: 2 Omsättning: Knappt 2 Mkr Lönsamhet: Knappt ± 0 Verksamhet: 100 procent egen tillverkning Teknik: Enkel och dubbelsidiga kort Elektronik Produktion System Fabrik: Åkersberga Antal anställda: 4 Omsättning: 3 Mkr Lönsamhet: ± 0 Verksamhet: 100 procent egen tillverkning, förmedlar tradare Teknik: Enkel och dubbelsidiga kort Malmö Mönsterkort och RPC Teknik Fabrik: Två i Malmö, varav en från köpet av RPC Antal anställda: 18 Malmö Mönsterkort, 6 RPC Omsättning: 28,5 Mkr Malmö Mönsterkort, 5 Mkr RPC Lönsamhet: God Verksamhet: 90 procent egen tillverkning, resten importeras Teknik: Klarar upp till 16 lager, men avancerade kort ligger inte i fokus Elektrotryck Fabrik: Ekerö Antal anställda: 40 Omsättning: 48 Mkr Lönsamhet: Konkurs i somras. Den 29:e september blev det dock klart att Gabrielsson Invest driver verksamheten vidare. |
Den teorin är Johan Kwarnmark inte ensam om. Möjligen menar några att det blir en blandning av stora och små företag som överlever, men att det skulle finns fler än fem tillverkare om fem år är det ingen som lägger sin röst på.
Ett av de nio bolagen kommer att försvinna inom kort. Det är RPC Teknik som Malmö Mönsterkort köpte förra året när RPC gick i konkurs.
– Hittills har vi kört de två enheterna som separata bolag, men det kommer vi att ändra på inom det närmaste halvåret då vi slår ihop verksamheten i ett bolag, säger Håkan Magnusson, marknadschef på Malmö Mönsterkort.
Elektrotryck lever vidare
Så sent som i juli gick dessutom Sveriges största mönsterkortstillverkare, Elektro-tryck, i konkurs . I slutet av september blev det dock klart att investmentbolaget Gabrielsson Invest (GIAB) driver verksamheten vidare.
– Vi har inga tankar på att dra ner inom Elektrotryck. Tvärtom tror jag att det kan gå riktigt bra för företaget i framtiden. Det har djup kunskap i mönsterkortsteknik och nu vill vi bygga vidare på den, säger Kenneth Eriksson, vd på GIAB.
Ytterligare en mönsterkortstillverkare som hamnat på sank mark är ES Mönsterkort i Järvsö. Under senare år har omsättningen minskat stadigt och ingen säljer egentligen in verksamheten till kunderna idag.
– Jag är öppen för en försäljning av firman. Det har redan varit tre mönsterkortstillverkare här och tittat. De vill köpa vårt kundregister, men jag tycker att buden legat för lågt, säger Anders Eriksson, vd på ES Mönsterkort.
Han antyder dock om att det kan tänkas finnas andra lösningar. Prototyper och små serier är vad de kvarvarande svenska mönsterkortstillverkarna lever på idag. De mindre serierna går inte att tillverka i linor som satts upp för volymtillverkning. Därför kommer de mindre kortserierna sannolikt även framöver att tillverkas här i landet, nära kunderna.
– Kanske kan det bli så att något asiatiskt företag kommer hit och köper ett litet företag för att sätta upp småserier. Vi har haft sådana kontakter, säger Anders Eriksson.
Att konkurrensen från Asien blir tuffare och tuffare är det inget tal om. Volymerna tillverkas där idag och vänder man sig till en så kallad tradare, alltså ett företag som importerar mönsterkort direkt från Asien, för att köpa kort så behöver man enbart räkna med att det tar någon vecka extra för leverans än då en svensk tillverkare gör jobbet.
Svenskar tar kvalitetsansvar för asienkort
Fast kvaliteten på importerade kort varierar fortfarande kraftigt. Ibland är den oförskämt bra, ibland det motsatta. Den ojämna kvaliteten har identifierats av några av de svenska mönsterkortstillverkarna och givit upphov till en ny attraktiv tjänst som bäst kan beskrivas som import under ansvar.
– Jag har en känsla av att vissa tradare är gamla mönsterkortstillverkare som nu istället har börjat importera utan fullständig kontroll över kvaliteten, säger Anders Thelin, vd på Teltex.
Som motpol till detta har Teltex, Malmö Mönsterkort och Multiteknik startat en egen form av tradingverksamhet. För dessa företag handlar det inte enbart om att förmedla kontakter. Istället tar de tre ett större ansvar för de mönsterkort som importeras.
– Innan ett jobb skickas till Kina bereder vi det fullt ut och vi testar alla kort som importeras innan de går till våra kunder. Vi tar ansvar genom vår kvalitetskontroll. Om det är något fel på korten skickar vi tillbaka dem, säger Pelle Eriksson, säljchef Multiteknik.
Tillverkar och levererar på en dag
Ett annat vapen i kampen mot den asiatiska konkurrensen är snabbhet. För ett knappt år sedan startade exempelvis Cogra Pro en utvecklingstjänst som innebär att om företaget får tillverkningsunderlag innan klockan tio på förmiddagen så kan enklare kort, eller delar av en konstruktion, levereras samma dag.
– Funktionen har varit väldigt uppskattad och den har givit oss många nya kunder, säger Johan Kwarnmark.
Om hög kvalitet är ett måste för de svenska korttillverkarna, så har snabb leverans nästan blivit ett lika självklart säljargument på sistone. Genom snabb leverans kan många värdefulla jobb droppa in.
– I förra veckan fick vi ett expressjobb. Ett företag beställde 10-lagerskort som skulle levereras på 24 timmar och det fungerade bra, säger Anders Thelin märkbart stolt.
Teltex är den mest avancerade mönsterkortstillverkaren i Sverige, vid sidan av Elektrotryck. Företaget klarar upp till 20 lager och erbjuder flexrigid-teknik sedan ett och ett halvt år tillbaka. Och Anders Thelin berättar att många kunder hänger kvar från Ericssons storhetstid, fast i annan kostym.
– För tio år sedan beställde Ericsson mycket från oss. Sedan dess har många bra konstruktörer fått lämna företaget, men flera av dem har istället startat eget. Idag jobbar vi med 15–20 större företag som har sådan Ericssonbakgrund, säger han.
RoHS-direktivet har skapat jobb i fabriken
Det finns även annat till synes negativt som vänts till något positivt för vissa inblandade. RoHS-direktivet är ett sådant. Det har inneburit ett rejält uppsving i produktionen för några, exempelvis Multiteknik och Malmö Mönsterkort.
– Oh ja, vi har haft en omsättningsökning på 34 procent under senaste året och mycket av vår ökning beror av att flera företag har passat på att uppdatera sina konstruktioner på grund av RoHS, säger Pelle Eriksson på Multiteknik.
Visserligen har direktivet inneburit en investering för företagen på en halv till en miljon kronor, men det har också skapat jobb.
– Jag har aldrig tidigare känt av det tryck som vi haft i tillverkningen under de senaste sex månaderna och RoHS är en del i uppsvinget, säger Håkan Magnusson.
De mindre mönsterkortstillverkare tycks dock inte ha samma positiva erfarenhet av RoHS-direktivet.