JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarförsäljningen slår rekord – igen
Den starka halvledarförsäljningen håller i sig. I augusti såldes det halvledare i världen för mer pengar än någonsin. I september slogs nytt rekord – 21,4 miljarder dollar. Det är 9,3 procent bättre än samma månad i fjol och 4,2 procent bättre än i augusti i år, rapporterar branschorganisationen SIA.
Halvledarförsäljningen i världen drivs framförallt av konsumentelektronik, som mobiltelefoner, MP3-spelare och persondatorer.

–    Försäljningen av mobiltelefoner är fortsatt stark, speciellt i Indien och Kina, säger SIA:s chef George Scalise i ett pressmeddelande.

Samtidigt har datortillverkarna övergått till att tillverka system för operativsystemet Windows Vista, vilket bidrar till en ökad efterfrågan på DRAM.

I september ökade DRAM-försäljningen med 40 procent jämfört med september i fjol. Motsvarande siffra för mikroprocessorer var negativ, minus 11 procent. Tappet i mikroprocessorförsäljningen förklarar SIA med kraftigt pressade priser – antalet sålda processorer ökade däremot.

Den fortsatt goda halvledarförsäljningen gör att SIA tror att den egna tillväxtprognosen på 9,8 procent för i år kommer att hålla i sig.   

Siffrorna kan jämföras med andra analyshus. I dagsläget tror WSTS, World Semiconductor Trade Statistics, på 8,5 procents tillväxt i år, Gartner på 10,9 procents och Semico Research på 11 procent. Optimistiska Future Horizons spår 14 procent upp, efter att ha skruvat ner sina förväntningar från att tidigare tro på 20 procent.  Förväntningarna på nästa års tillväxt pendlar mellan 7 till hela 19 procent.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)