Hur ska Sverige behålla sin position som en ledande IT-nation när konkurrensen från låglöneländer ökar? Det är en av många frågor som IVA:s projekt IT utan gränser ska besvara nu på fredag. Projektet drivs av IVA och leds av Håkan Eriksson, forsknings- och utvecklingschef på Ericsson.
Offshoring – alltså flytt av IT-verksamhet mellan länder – är en följd av den ökande globala konkurrensen. Pressade kostnader inom IT-branschen gör att en växande del av verksamheten flyttas till låglöneländer medan allt färre personer anställs i Sverige. Framförallt lockar länder som Indien, Kina men även Baltikum och Östeuropa. Det hävdar Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, och är upprinnelsen till att projektet "IT utan gränser" drog i gång tidigare i år.
– Det stod snabbt klart att det inte saknats initiativ för att stärka Sverige som IT-nation, men att det fattas fokus och genomförande. Vi är också i stort behov av ett ledarskap för IT, säger Håkan Eriksson, ordförande i styrgruppen för projektet.
Under våren har IT utan gränser genomfört en omvärldsanalys i samarbete med ITPS, institutet för tillväxtpolitiska studier. Och nu på fredag, den 10 november, presenteras en slutrapport som analyserat vad som krävs för svensk del för att möta den ökande konkurrensen från låglöneländer.
Några av de frågor som projektet försökt besvara är: Vilka är de främsta utmaningarna och vilka är de allvarligaste hoten? Hur tar Sverige tillvara de möjligheter en förändrad marknad för med sig? Resultatet sammanfattas i fem åtgärdspunkter och rapporten läggs ut på IVA:s hemsida under fredagen.