JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony Ericsson köper UIQ
Sony Ericsson köper den svenska programvarutillverkaren UIQ av brittiska Symbian.
UIQ, baserat i Ronneby, gör en programvaruplattform som ligger ovanpå Symbians operativsystem i mobiltelefoner. UIQs programvara i version 3.0 sitter redan i flera av Sony Ericsson mobiltelefoner, däribland P990, M600 och W950. Sony Ericsson är UIQs överlägset viktigaste kund, men även Motorola, Benq och Arima räknas in bland användarna.

- Med UIQ kan vi erbjuda funktioner som "pushmail", internetsurfning, musiktillämpningar och möjlighet att göra mobilen mer personlig, kommenterar Sony Ericssons teknikchef Mats Lindoff i ett pressmeddelande.

I och med köpet sluts en cirkel. UIQs historia går tillbaks till 1998, då dåvarande Ericsson Mobile Communications drog igång ett utvecklingslabb för programvara i Ronneby. Labbet köptes av Symbian året därpå. Sedan dess har bolaget vuxit till nära 200 personer.

UIQ poängterar att dess produkter även framöver kommer att vara tillgängliga för den som så önskar, och att alla licenstagarre kommer att behandlas lika. Och Symbian understryker att samarbetet med UIQ kommer att fortsätta, trots att Symbian nu ska fokusera än hårdare på sin kärnverksamhet, operativsystem.

På sätt och vis köper Sony Ericsson UIQ av sig själv, eftersom företaget äger 13,1 procent av Symbian. Störst post i Symbian har dock Nokia, med 48 procent. Övriga ägare är ericsson, Panasonic, Siemens och Samsung.

Någon köpeskilling meddelas inte.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)