JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Orbit One växer och anställer
ImageKontraktstillverkaren Orbit One, med fabriker i Ronneby, Stockholm, Kalix och ryska Kaliningrad, växer med 25 procent i år och ökar samtidigt antalet anställda med 17 procent.
– Tillväxten är enbart organisk. Den största delen kommer från kunder vars produkter växer men vi har också tagit kunder från konkurrenterna, säger Orbit Ones vd Christer Malm.

Företaget omsatte 190 miljoner kronor i fjol och ser ut att få en omsättning i år på cirka 240 miljoner kronor. Framöver blir tillväxten inte lika exceptionell men målet är att den ska ligga på 10 till 15 procent per år, vilket är klart mer än vad marknaden växer med.

– Vi har bibehållit lönsamheten samtidigt som vi växt och vi har visat svarta siffror sedan år 2000.

Expansionen i Ronneby och Kaliningrad liksom köpet av Micis fabriker i Järfälla utanför Stockholm och i Kalix början av 2005 finansierades med egna pengar. Tillväxten i år har medfört att företaget ökat personalstyrkar med 17 procent till 164 anställda i de fyra fabrikerna.

– Större delen har kommit in efter sommaren.

Även om tillväxten är snabb, så är Orbit One fortfarande litet i jämförelse med till exempelvis Partnertech och Note.

– En del kunder tycker det är viktigt att vara lagom stor hos tillverkaren. Dessutom väljer de oss för att de känner att de får bra service, säger Christer Malm som äger 38 procent av företaget tillsammans med ekonomichefen Mats Johansson. Resten ägs av Credit Suisse.

I motsats till många konkurrenter har Orbit One ingen egen konstruktionsavdelning utan är en renodlad tillverkare.

– Det är svårt att vara specialist på allt och att få beläggning för en konstruktionsavdelning. Vi har i stället ett nätverk av konsulter som vi arbetar aktivt med.

Många av Orbit Ones kunder finns inom medicin- och industrisegmentet. Telekom utgör bara 10 procent idag, vilket kan jämföras med 58 procent år 2000.

– Då körde vi 150 olika produkter i Ronnebyfabriken, idag är det 500 till 600 stycken, säger Christer Malm.

Företaget har också startat en fabrik i den ryska enklaven Kaliningrad. Till skillnad från många av konkurrenterna är det inte i första hand den billiga arbetskraften som lockar.

– I början blir det säkert så men grundtanken är att ta jobb på den ryska marknaden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)