JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nystartade Proxy tar över Ericsson i Kalmar
UPPDATERAD Sverige får en ny aktör inom kontraktstillverkning. Från årsskiftet tar nystartade Proxy Electronics över produktionen vid Ericsson Power Modules fabrik i Kalmar. Proxy ägs av fyra chefer på fabriken. 120 anställda följer med.
Nystartade Proxy Electronics tänker bedriva elektronikproduktion för industri, fordon, telekom och medicin på i första hand den nordiska marknaden. Den 1 januari tar man över Ericsson Power Modules verksamhet vid fabriken i Kalmar, och Proxy kommer till en början att driva den vidare samtidigt som man letar nya uppdrag. Kapacitet finns - fabriken har idag en beläggning motsvarande 65 procent av maskinernas kapacitet.

- Vi vill gärna att kunderna betraktar oss som sin interna enhet för produktion, provning och industrialisering. Där är vi starka, och vi har välutrustade också för miljöprovning säger Proxys vd Stefan Jakobsson, som idag är platschef på Ericsson Power Modules.

Det är han som tillsammans med två föregångare på platschefsposten samt den nuvarande logistikchefen som startat Proxy Electronics. Någon finansiell backning från något riskkapitalbolag eller liknande har de inte.

- Vi har ett avtal om leveranser till Ericsson i två år. Det är den grund vi står på, säger Stefan Jakobsson.

Trots Ericssonrötterna tror han att telekom blir en ganska liten del av företagets verksamhet.

- Kostnadspressen där är så stor, och verksamheten så Asiendominerad, säger han.

Att sätta ett nytt företag på banan inom kontraktstillverkning är förstås en utmaning, och Stefan Jakobsson säger sig vara väl medveten om konkurrensen.

- Vi har fått bra respons från de kundkontakter vi haft hittills. Flera har indikerat att de är beredda att flytta produktion från Asien till oss, säger han.

Av personalen kommer 120 personer att följa med till nya bolaget, plus några som omfattas av Ericssons avgångsprogram, där Proxy tar över arbetsgivarskapet under den tid som återstår av deras anställning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)